Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρώτο κουδούνι και απεργίες

Μετά το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, ξεκινούν απεργίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ στον αέρα είναι η εξεταστική και οι εγγραφές νέων φοιτητών και σπουδαστών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

poreia sintagma

Τελευταία ενημέρωση: 10:29

Κοινό απεργιακό μέτωπο σχεδιάζουν να συγκροτήσουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των καθηγητών δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης καθώς και των δασκάλων ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα και ξανακλείνουν, καθώς από τη Δευτέρα 16 του μήνα οι καθηγητές ξεκινούν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ δάσκαλοι και νηπιαγωγοί θα λάβουν τελικές αποφάσεις την Πέμπτη και προς το παρόν φαίνεται να προσανατολίζονται καταρχήν σε συμμετοχή στη 48 απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Τα διοικητικά συμβούλια της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ είχαν χθες συνάντηση. Απεργία και των καθηγητών της ιδιωτικής εκπαίδευσης στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Ν.Παΐζης.

Το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ν. Ιωνίας και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας το ΕΠΑΛ Πετρούπολης , όπου αναμένεται να αναφερθούν στη διαθεσιμότητα και τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, καθώς άλλωστε η επιλογή των επαγγελματικών λυκείων δεν ήταν τυχαία.

Το απεργιακό μέτωπο στην παιδεία προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θα καταφύγει στο μέτρο της επιστράτευσης, ελπίζοντας στις αντιδράσεις των γονιών και την κόπωση των απεργών. 

Καλή σχολική, «με ανοικτά σχολεία, τους δασκάλους στη θέση τους και τα βιβλία στα θρανία» ευχήθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, με μήνυμά του στο twitter.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM τόνισε ότι τους καθηγητές υποκινούν τα προβλήματα και όχι τα πολιτικά κόμματα.

Εν τω μεταξύ, λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που αντιδρούν στη διαθεσιμότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στον αέρα βρίσκεται η εξεταστική και οι εγγραφές των πρωτοετών, με το υπουργείο Παιδείας να εξετάζει την παράταση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By