Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πτωτικά έκλεισε η «διορθωτική» βδομάδα του Χ.Α.

Η αναταραχή για τα νομίσματα σε Αργεντινή και Τουρκία είχε επιπτώσεις και στην ελληνική χρηματαγορά

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Η βίαιη διόρθωση στις αναδυόμενες αγορές, και ειδικά στα νομίσματα και τα ομόλογα της περιοχής, παρέσυρε σήμερα πτωτικά το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού και αυτό ανήκει στην κατηγορία των emerging markets, ενώ τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ, σε μικρότερο βέβαια βαθμό, δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν του παγκόσμιου διορθωτικού κύματος.
Οι εξελίξεις στο εξωτερικό σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που αφορούν αποκλειστικά την Ελλάδα, με την έλευση της τρόικας να μετατίθεται στο… άγνωστο, και με τις ανησυχίες αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού της χώρας να συνεχίζονται, το Χ.Α δεν βρίσκει κανένα λόγο παρά να κινηθεί έντονα πτωτικά.

Μετά από την μάχη του προηγούμενου τριημέρου να κρατήσει τις 1.200 μονάδες, σήμερα μετά από ισχυρή πτώση, και φανερή την έλλειψη δυνάμεων και επενδυτικού ενδιαφέροντος, έκλεισε στις 1.883,99 μονάδες με απώλειες 3,21%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως μετά τη σημερινή πτώση, σχεδόν… μηδενίστηκαν τα κέρδη του Χ.Α από τις αρχές του έτους, αφού πλέον διαμορφώνονται στο +1,83% , τη στιγμή που στις 10 Ιανουαρίου έφταναν κοντά στο 12%.

Ο τζίρος, ωστόσο, διαμορφώθηκε σε μέτρια επίπεδα – αν λάβουμε υπόψη το μέγεθος της διόρθωσης – και στα 82,33 εκατ. ευρώ ενώ ο ο όγκος άγγιξε τα 36,65 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 5,54%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε πτώση 3,40%, ενώ στο 2,29% ήταν οι απώλειεις του FTSE Mid Cap.

Iσχυρές ήταν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να κλείνει με απώλειες 5,41%, την Alpha Bank ΑΛΦΑ-4,58% να υποχωρεί 4,58%, την Πειραιώς να σημειώνει πτώση 6,59%, ενώ στο –4,34% έκλεισε η Eurobank.

H εικόνα στα υπόλοιπα blue chips ήταν έντονα πτωτική, με μόνο μία μετοχή να κλείνει στα θετικά, τον ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ+1,12% με κέρδη 1,12%

Την μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Ιντραλοτ –7,08%, MIG –5,73%, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-4,17% –4,17%, Coca Cola –4,10%, ΟΤΕ ΟΤΕ-3,92% –3,92%, Frigoglass ΦΡΙΓΟ-3,91% –3,91%, ΔΕΗ ΔΕΗ-3,88% –3,88% και Τιτάν –3,38%.

Μετά τη διάσπαση των 1.200 μονάδων και σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, η αγορά θα κινηθεί προς τις 1.150 με 1.120 μονάδες. Ωστόσο το θετικό από τη σημερινή συνεδρίαση,είναι ότι η πτώση δεν προκλήθηκε από κύμα φυγής των επενδυτών, αφού ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά από την πλήρη απουσία αγοραστών.
Τα νέα πάντως από τις Βρυξέλλες κάθε άλλο παρά ξεκαθαρίζουν την εικόνα για την Ελλάδα προς το… θετικότερο, και κάθε άλλο παρά… προσκαλούν τους επενδυτές στο Χ.Α. Τόσο οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ όσο και του Ολι Ρεν δείχνουν πως η αξιολόγηση της Τρόικας, και συνεπώς η συμφωνία της με την ελληνική κυβέρνηση και… συνεπώς, η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα καθυστερήσουν για αρκετό διάστημα ακόμη.

Πηγή: Ναυτεμπορική

(Visited 1 times, 1 visits today)
By