Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πτώχευση – βόμβα κινεζικής εταιρείας ηλιακών πάνελ

Δεν κατάφερε να αποπληρώσει χρέη ύψους 541 εκατ. δολαρίων και αποτελεί και αποτελεί την πρώτη εταιρεία του κλάδου που χρεοκοπεί.

PV-solar-panelsΜία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες ηλιακών πάνελ, η Suntech Power Holdings με έδρα την Κίνα, κήρυξε πτώχευση, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, καθώς δεν κατάφερε να αποπληρώσει χρέη ύψους 541 εκατ. δολαρίων ως την ημερομηνία λήξης της 15ης Μαρτίου, αποτελώντας την πρώτη κινεζική παραγωγό εταιρεία που χρεοκοπεί.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία χρωστάει τόσο στην κινεζική China Development Bank, όσο και σε ξένα ιδρύματα. Επίσης, η χρεοκοπία της ανοίγει το δρόμο για αγωγές από εταιρείες στις ΗΠΑ, όπου και είναι εισηγμένη και εκτιμάται στα 16 δισ. δολάρια.

Η Suntech δήλωσε ότι δεν θα υποβάλει ένσταση στο αίτημα που κατέθεσαν συνολικά οκτώ κινεζικές τράπεζες που είχαν δανειοδοτήσει την εταιρεία, περί αφερεγγυότητας σε αρμόδιο δικαστήριο, ζητώντας την προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρείας. Στην περίπτωση που το αίτημα γίνει αποδεκτό από το δικαστήριο, η εταιρεία θα συνεχίσει την γραμμή παραγωγής ηλιακών προϊόντων κατ’ακολουθία των παραγγελιών της.

Η διοίκηση της Suntech προσπάθησε μέχρι την ύστατη στιγμή να αναδιαρθρώσει το χρέος των 541 εκατ. δολαρίων, αλλά τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Παρόλα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος, Ντέιβιντ Κινγκ, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί έστω και τώρα μια συμβιβαστική λύση που θα καλύπτει τα συμφέροντα των δανειστών και των επενδυτών.

(Πληροφορίες από WSJ, Reuters, NYTimes)[space size=»30″]

By