Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πυρά κατά Μπαλτάκου από Ντόρα

Πυρά κατά Μπαλτάκου από Ντόρα και το ερώτημα των πρόωρων εκλογών και των στοχευμένων παρεμβάσεων

fosphotos.com
fosphotos.com

Οι νέες δηλώσεις του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου χθες, προκάλεσαν και δυσαρέσκειες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, όπου το ερώτημα των πρόωρων εκλογών προκαλεί αναστάτωση.

Πυρά κατά του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε το πρωί της Τρίτης η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, καλώντας τον πρωθυπουργό… να μαζέψει το «δεξί του χέρι».

«Καλό είναι να του επιβάλει λίγο σιωπή. Ένας γραμματέας υπουργικού συμβουλίου αποφεύγει να κάνει πολιτικές δηλώσεις. Προτιμώ να ακούω τον πρωθυπουργό που έχει την ευθύνη των όσων λέει να μιλάει που έχει την ευθύνη τον λόγων του παρά να ακούω τον κ. Μπαλτάκο», είπε η κ.Μπακογιάννη στον ΣΚΑΪ.

Η βουλευτής της Ν.Δ δήλωσε την κάθετη διαφωνία της με το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. «Η κυβέρνηση δεν πρέπει με τίποτε να πάει σε πρόωρες εκλογές. Εάν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει ως “όπλο” τις εκλογές, κάνει λάθος» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη γενικότερη ανησυχία που υπάρχει στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας για τον εκλογικό «εκβιασμό» του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και την άποψη, που επικρατεί στο γαλάζιο παρασκήνιο από τη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ ότι ο πρωθυπουργός σκέπτεται σοβαρά το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Οι βουλευτές πάντως επικροτούν την όψιμη «σκλήρυνση» της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα και οι πιέσεις τους για τη μη λήψη νέων μέτρων αυτή τη στιγμή θεωρούνται από συνεργάτες του πρωθυπουργού ως χρήσιμο διαπραγματευτικό χαρτί στο πόκερ με τους δανειστές.

Η κ.Μπακογιάννη άφησε και χθες αιχμές για την τρόικα, λέγοντας: «Δεν καταλαβαίνω τον Ιούλιο πώς είναι δυνατόν να μην έχουμε δημοσιονομικό κενό και το Σεπτέμβριο να έχουμε. Είναι παιχνίδι επιβολής για τα επόμενα δυο χρόνια, για το πώς θα διαχειριστούμε την επόμενη ημέρα», τόνισε ότι οι εταίροι πρέπει να λύσουν το ζήτημα του χρέους άμεσα και όχι μετά της ευρωεκλογές, όπως και ότι χρειάζεται άμεση μείωση της φορολογίας.

Το ερώτημα όμως είναι που θα καταλήξει αυτό το παιχνίδι κυβέρνησης, βουλευτών και δανειστών. Ποια θα είναι η στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην περίπτωση που η συζήτηση καταλήξει σε ένα συμβιβασμό, για παράδειγμα εάν δεν επιβληθούν μέτρα δύο δισ. ευρώ, αλλά λιγότερα και εφόσον από αυτά κάποια είναι διαρθρωτικά και κάποια αφορούν στοχευμένες περικοπές στα ταμεία.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο 12ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη» έκανε λόγο για κατάργηση των εξαιρέσεων από το γενικό κανόνα στα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικότερα για ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΑΕΕ, καθώς και για εξυγίανση δημόσιων οργανισμών.

Τίθεται αυτομάτως το ερώτημα τι θεωρείται κοστοβόρα και κοινωνικά άδικη εξαίρεση στο ασφαλιστικό σύστημα και εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να αγγίξει όχι μόνο τις επικουρικές, αλλά και τις κύριες συντάξεις. Τίθεται όμως προ πάντων το ερώτημα ποια θα είναι η στάση των βουλευτών σε αυτή την περίπτωση, όπως και στο ενδεχόμενο νέων απολύσεων  και «κρυφών» φορολογικών επιβαρύνσεων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By