Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Πυρά στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ

Ο Α. Γεωργίου ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται λόγω της δικαστικής διαδικασίας

Της Όλγας Παναγιωτίδου

vouli1Πυρά κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ  Α. Γεωργίου εξαπέλυσαν στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εγκαλώντας τον για μια σειρά θεμάτων που αφορούν στις επαγγελματικές του σχέσεις με το ΔΝΤ, την δήλωση εμπιστευτικότητας που υποχρέωσε να υπογράψουν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας, καθώς και για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν υποβάλλει δήλωση πόθεν έσχες και δεν καταβάλλει τις ασφαλιστικές του εισφορές. Ο Α. Γεωργίου ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται λόγω της δικαστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα στατιστικά στοιχεία και υποστήριξε ότι επί ημερών του τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν αμφισβητούνται.

Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Απολογισμού- Γενικού Ισολογισμού για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2013, ο επικεφαλής της Αρχής ανέφερε ότι δεν βαραίνει τίποτα την συνείδησή του και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να παραιτηθεί. «Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ για μια παράνομη άσκηση ποινική δίωξης εναντίον μου» είπε και πρόσθεσε ότι υπέβαλε την παραίτηση του στο ΔΝΤ τον Ιούλιο του 2010, περίπου ένα μήνα πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στην ΕΛΣΤΑΤ . Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ζήτησε και άδεια άνευ αποδοχών ως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους με τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να εργαστεί ποτέ ξανά στον συγκεκριμένο οργανισμό.

Κληθείς να εξηγήσει για ποιους λόγους δεν υποβάλλει δήλωση πόθεν έσχες, ο Α. Γεωργίου ανέφερε ότι είχε υποβάλλει ερώτημα στην Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, η οποία και του απάντησε ότι με βάση το νόμο δεν υποχρεούται να κάνει δήλωση. Αρνήθηκε πάντως, να απαντήσει για τις αποδοχές του. «Είναι προσωπικό μου θέμα η ετήσια αμοιβή μου», περιορίστηκε να δηλώσει, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Αναφορικά με την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, ανέφερε ότι υπέβαλλε αίτημα εξαίρεσης στην αρμόδια υπηρεσία, καθώς δεν θα είχε κανένα όφελος από αυτή την εισφορά.

Σε ότι αφορά στην δήλωση εμπιστευτικότητας, την οποία υποχρεώθηκαν να υπογράψουν οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, ο επικεφαλής της Αρχής είπε ότι η τήρηση του απορρήτου συνάδει με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο και αφορά την τήρηση εμπιστευτικότητας και απορρήτου των στοιχείων που συγκεντρώνει η ΕΛΣΤΑΤ από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Μόνο επί χούντας γινόταν κάτι τέτοιο», σχολίασε η Ασ. Ξηροτύρη  από την ΔΗΜΑΡ.

 

Ανέφερε δε, ότι ενώ κατά το παρελθόν τα στατιστικά στοιχεία ήταν σε δεινή θέση, κατά τα τρία χρόνια άσκησης των καθηκόντων του τα δημοσιονομικά στοιχεία δημοσιεύθηκαν έξι φορές χωρίς καμία επιφύλαξη από τη Eurostat.-

(Visited 1 times, 1 visits today)
By