Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πυροπροστασία: Βασικά μέτρα ετοιμότητας

fire_alarm1

Γεώργιος Φουντάς*

Οι βασικές δράσεις ετοιμότητας και πυροπροστασίας της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας για την μείωση του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών έχουν ως εξής:

  • Οργάνωση και λειτουργία Κέντρου συντονισμού δράσεων πολιτικής προστασίας για τον καλύτερο συντονισμό και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
  • Αποψιλώσεις και καθαρισμοί βλάστησης του περιφερειακού οδικού δικτύου καθώς επίσης και των Παρκών και Αλσών αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής
  • Ενημέρωση των ΟΤΑ Α΄ βαθμού, με τις κατάλληλες οδηγίες, για την εκτέλεση μικρών έργων και εργασιών πρόληψης δασικών πυρκαγιών, καθώς και για άλλα έργα αντιπυρικής προστασίας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, όπως: η παρουσία υδροφόρου σε ΧΑΔΑ, αποψίλωση από ξερά χόρτα και απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών από οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους σε κατοικημένες περιοχές, με βάση τις σχετικές εγκυκλίους αρμόδιων υπηρεσιών (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΥΠΕΚΑ)
  • Ενημέρωση των Φορέων μεταφοράς Ενέργειας σχετικά με τα μέτρα και τις δράσεις που πρέπει να προβούν είς για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών όπως προληπτικές κλαδεύσεις δέντρων κατά μήκος των περιοχών που διέρχονται γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποψιλώσεις χώρων κάτω από σημεία ζεύξης κλπ.
  • Συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία τα πλαίσια της πυροπροστασίας των Πάρκων και Αλσών αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής (δηλαδή στο Πεδίο του Άρεως, στο Αττικό Άλσος και στο Πάρκο Τρίτση), για μόνιμη επιφυλακή/περιπολία της ευρύτερης περιοχής με πυροσβεστικά οχήματα.
  • Συνεργασία των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αυξημένα προβλήματα ή ανομία σε σχέση με την τήρηση ορθών μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων.
  • Ενημέρωση της δασικής υπηρεσίας σχετικά με την κατάσταση του δασικού οδικού δικτύου και τις αναγκαίες παρεμβάσεις συντήρησης του.
  • Διάθεση συνεργείων υδροφόρων οχημάτων της Περιφέρειας Αττικής κατά τις ημέρες Υψηλής σε επιλεγμένα σημεία μεγάλης ευαλώτητας τα οποία κρίνονται επικίνδυνα για την εκδήλωση πυρκαγιών. (πχ Αττικό Άλσος, Πεδίο του Άρεως κλπ).
  • Συνδρομή στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με μέσα (υδροφόρα οχήματα, JCB κλπ) για την κατάσβεση Δασικών Πυρκαγιών.

* Ο Γεώργιος Φούντας είναι Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρειας Αττικής
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Νότιου Τομέα[space size=»4″]

(Visited 1 times, 1 visits today)
By