Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πυρ ομαδόν κατά Στουρνάρα για το φόρο ακινήτων

 Έντονα επικριτικοί απέναντι στον ενιαίο φόρο ακινήτων εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων, ζητώντας περαιτέρω βελτιώσεις και αλλαγές

stournaras500

Απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται για τον υπερβολικό φόρο που επιβάλλεται σε ξενοίκιαστα και ημιτελή διαμερίσματα, έδωσε ο Γ. Στουρνάρας. «Αν κάνετε προτάσεις θα μου φέρνετε και ισοδύναμα», είπε απευθυνόμενος στους γαλάζιους βουλευτές που έχουν ανέβει στα κεραμίδια, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να δηλώνει ανείσπρακτα ενοίκια.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε παράλληλα, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο ο Πολ Τόμσεν φέρεται να του είπε: «Αφού θα φύγεις που θα φύγεις, φέρε νέα μέτρα».

Από το πρωί πάντως, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συνεχίζεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Οι φορείς που καταθέτουν τις απόψεις τους εμφανίστηκαν έντονα επικριτικοί, ζητώντας περαιτέρω βελτιώσεις και αλλαγές.

Ψέμα χαρακτήρισε τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση περί ενιαίου φόρου ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, σημειώνοντας πως η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για δύο φόρους στην συσκευασία του ενός. Όπως είπε ο πιο φτωχοποιημένος ιδιοκτήτης θα αντιμετωπίζεται από το κράτος ως εγκληματίας. Σε ότι αφορά στα ξενοίκιαστα διαμερίσματα, θέμα που έθιξαν και πολλοί γαλάζιοι βουλευτές, ο Στ. Παραδιάς πρότεινε να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες τους μισό φόρο, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής του φόρου να παραχωρούν το ακίνητο τους στο δημόσιο.

Κοινωνικά δράματα θα προκαλέσει η διάταξη βάσει της οποίας οι εφοριακοί θα μπορούν να κάνουν σε σπίτια που δηλώνονται και ως επαγγελματική στέγη, ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ Γ. Χριστόπουλος, ενώ ο Χ. Νικολακόπουλος (ΠΟΕ- ΔΟΥ) επεσήμανε ότι με δεδομένη την ασυδοσία που υπάρχει στην αγορά, είναι αδύνατον οι εφορίες να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θα πληρώσουν περισσότεροι λιγότερα, λέγοντας πως άποψή τους είναι πως  θα πληρώσουν περισσότεροι έλληνες, πολύ περισσότερα χρήματα.

Ευθεία επίθεση κατά του Γ. Στουρνάρα εξαπέλυσαν ο Β. Θεοτοκάτος (ΑΣΠΕ) και ο Χρ. Σπρίντζης (ΤΕΕ) που κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι μάχεται τους παραγωγικούς φορείς. «Είναι δική σας ευθύνη να επιβάλλετε μια συνολική πολιτική δίκαιη για έξοδο από κρίση, να σταματήσετε κατήφορο με απόσυρση αυτών των διατάξεων», είπε, ενώ ο Β. Θεοτοκάτος είπε ότι ο Γ. Στουρνάρας επιφυλάσσει στους πολύτεκνους τη μεταχείριση που είχαν τα νήπια της Βηθλεέμ από τον Ηρώδη.

«Οι επιχειρήσεις μας θα αδυνατούν στο μέλλον να πληρώσουν αυτό το φόρο, είναι δύσκολο να ανταποκριθούμε από πλευράς ρευστότητας, πουλάμε κάτω από την αντικειμενική αξία 30% και πάλι δεν μπορούμε, οι πωλήσεις είναι ελάχιστες», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΚΕ Δ. Καψιμάλης.

Την αντίθεσή του στην φορολόγηση του συντελεστή παραγωγής, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ Κ. Σκιαδάς, προσθέτοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν 1 ευρώ ανά στρέμμα.

Αλλαγές και βελτιώσεις ζήτησε εκ μέρους της ΕΣΑμεΑ ο εκπρόσωπός της Χρ. Νάστας.

Εισαγγελέας για την έρευνα στις κατοικίες

Ένα βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις όλων των πτερύγων της Βουλής επανέφερε το πρότερο καθεστώς σε ότι αφορά στις κατοικίες που έχουν δηλωθεί και ως επαγγελματική στέγη.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης κλείνοντας με την ομιλία την συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε πως με προσθήκη που θα φέρει η κυβέρνηση, θα απαιτείται εντολή εισαγγελέα για τον έλεγχο των αρχών.

«Η είσοδος των ελεγκτικών αρχών σε σπίτι που έχει δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη θα γίνεται με εντολή αρμόδιου εισαγγελέα», ξεκαθάρισε ο Γ. Μαυραγάνης.

 

Διαβάστε επίσης:  Από Συμπληγάδες ο φόρος ακινήτων- Στο στόχαστρο ο Στουρνάρας 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By