Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΦΣ: «Το delivery φαρμάκων είναι απολύτως παράνομο»

Για την πιλοτική εφαρμογή της παράδοσης φαρμάκων μέσω του ταχυδρομείου

elta

Προβληματισμένος εμφανίζεται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) για την πιλοτική εφαρμογή της παράδοσης φαρμάκων μέσω του ταχυδρομείου αναφέροντας πως «το delivery φαρμάκων, επί σκοπώ μάλιστα το κέρδος, είναι απολύτως παράνομο». Καθησυχαστικά εμφανίζονται τα ΕΛΤΑ σημειώνοντας πως δεν είναι «άσχετη εταιρεία delivery» και τονίζουν πως συνιστούν εδώ και 186 χρόνια εταιρεία ύψιστης κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ο ΠΦΣ ότι «η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΤΑ Α.Ε.» από την 6η Οκτωβρίου ξεκίνησε από το Κορωπί την πιλοτική εφαρμογή της παράδοσης φαρμάκων μέσω του τοπικού ταχυδρομείου» και υπογραμμίζει πως η εν λόγω πρακτική αντιβαίνει τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας που ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού.

Ακόμη αναφέρει πως σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας ορίζεται ότι ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους.

«Είναι δε απολύτως παράνομη η διακίνηση και μεταφορά φαρμάκων εκτός φαρμακείου από τρίτους που δεν έχουν σχετική άδεια» αναφέρει ο ΠΦΣ και συμπληρώνει πως «το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να διακινείται από εταιρείες delivery, η δε εκτέλεση της συνταγής δεν είναι μια απλή, τυπική και διαδικαστική πράξη».

Ο ΠΦΣ διερωτάται ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για πιθανόν λάθος. Σήμερα, συνεχίζει είναι η ανώνυμη εταιρεία «ΕΛΤΑ ΑΕ», στη συνέχεια ίσως μία άλλη ιδιωτική εταιρεία.

«Οφείλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον ξεκάθαρο και σαφή τρόπο, ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ως κατά νόμον επιφορτισμένος για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, επουδενί πρόκειται να επιτρέψει να μετατραπεί το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα διακινούμενο από τον οιονδήποτε άσχετο επί σκοπώ το κέρδος και να καταστεί βορά εμπορικής εκμετάλλευσης με προφανή κίνδυνο της δημόσιας υγείας».

Παρά το γεγονός ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κατανοούν τον προβληματισμό του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, διευκρινίζουν ότι τα ΕΛΤΑ δεν αποτελούν «άσχετη εταιρεία delivery» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και συμπληρώνουν πως δεν σκοπεύουν να υποκαταστήσουν τον θεσμικό ρόλο του φαρμακείου ούτε ασφαλώς να διαδραματίσουν ρόλους έξω από το φάσμα των αποδεδειγμένα υψηλών υπηρεσιών που παρέχουν.

«Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Σκοπού και με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών, εισήγαγαν –αρχικά σε πιλοτική μορφή– τη νέα υπηρεσία με την ονομασία Φάρμακα στο Σπίτι. Τα αντικείμενα που αφορούν στην συγκεκριμένη υπηρεσία«, αναφέρουν τα ΕΛΤΑ στην ανακοίνωσή τους, είναι «αντικείμενα υψηλής διαχείρισης και υψίστης ασφαλείας».

Εξηγεί δε πως οι βασικοί άξονες της νέας υπηρεσίας είναι:

  • Ο αιτών την υπηρεσία, καλεί στο τηλέφωνο 11313 και ζητά την παραλαβή από την διεύθυνσή του της συνταγής που επιθυμεί, δηλώνοντας ταυτοχρόνως το φαρμακείο επιλογής του που θα εκτελέσει την συνταγή.
  • Ο αρμόδιος υπάλληλος των ΕΛΤΑ παραλαμβάνει την εντολή-εξουσιοδότηση υπογεγραμμένη από τον πελάτη και την συνταγή του θεράποντος γιατρού σε κλειστό σφραγισμένο φάκελο και κατόπιν μεταφέρει τον σφραγισμένο φάκελο στο φαρμακείο που έχει επιλέξει ο πελάτης για να εκτελεστεί η συνταγή.
  • Ο φαρμακοποιός αποσφραγίζει τον φάκελο και εκτελεί την συνταγή βάζοντας τα φάρμακα σε ειδικό «φάκελο ασφαλείας». Ο αρμόδιος υπάλληλος των ΕΛΤΑ παραλαμβάνει τον φάκελο και μεταβαίνει στη διεύθυνση όπου τον επιδίδει σφραγισμένο στον εντολέα.

Τέλος, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υπενθυμίζουν σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι αποτελούν την πιστοποιημένη υπηρεσία προστασίας του απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων.

By