Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πωλείται η πραγματική λίστα του Σίντλερ

Η αυθεντική «λίστα του Σίντλερ» βγαίνει προς πώληση στο eBay με τιμή εκκίνησης τα τρία εκ. δολάρια.

schindlerΟι 14 σελίδες με τα ονόματα 801 Εβραίων, που διέσωσε από βέβαιο θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί ο Γερμανός βιομήχανος Όσκαρ Σίντλερ, αποτελούν τεκμήριο μίας ιστορίας ανθρωπιάς μέσα στην κόλαση του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία αποτέλεσε την υπόθεση του ομώνυμου αριστουργήματος του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Η λίστα, με ημερομηνία 18 Απριλίου 1945, είχε δακτυλογραφηθεί από τον Ίζαακ Στέρν, τον Εβραίο λογιστή του Σίντλερ που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάσωση των συμπατριωτών του, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ειδικός σε παλαιά έγγραφα Γκάρι Ζίμετ.

Η «λίστα του Σίντλερ» ήταν η λίστα προσωπικού στο εργοστάσιο του Γερμανού βιομηχάνου, το οποίο είχε αναλάβει εργασίες για το γερμανικό στρατό, στην πραγματικότητα όμως ήταν το διαβατήριο για τη ζωή για 801 Εβραίους, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, που ο Σίντλερ παρουσίαζε ως πολύτιμους εργαζόμενους για να τα σώσει.

Ο Γερμανός βιομήχανος αδιαφορούσε για την πολιτική και τον πόλεμο, που τον αντιμετώπιζε μόνο ως ευκαιρία κέρδους, μέχρι που είδε με τα ίδια του τα μάτια τη μαζική εξόντωση των Εβραίων. Έκτοτε διέθεσε όλη του την περιουσία για να σώσει τις ζωές των Εβραίων της λίστας, οι οποίοι έμειναν γνωστοί ως «οι Εβραίοι του Σίντλερ».

Πέθανε ξεχασμένος από όλους το 1974.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By