Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πως έμοιαζε ο Άρης πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια

Τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ο Άρης ήταν ένα εντελώς διαφορετικό κόσμο. Είχε γαλάζιο ουρανό, αφράτα σύννεφα, και τρεχούμενο νερό…

Σήμερα, ο πλανήτης είναι ψυχρός και ξηρός χωρίς σημάδια ζωής.

mars 1

Η μετάβαση από έναν αρχαία κατοικήσιμο κόσμο σε ένα κρύο κι έρημο απεικονίζεται σε ένα νέο βίντεο που κυκλοφόρησε από εργαστήριο της NASA.

Η κίνηση αυτή συμπίπτει με την επερχόμενη κυκλοφορία του MAVEN, η οποία θα διερευνήσει το πώς ο Άρης έχασε ατμόσφαιρα όταν έφτασε στον πλανήτη το Σεπτέμβριο του 2014.

mars 2-1

Αρχαία κανάλια του ποταμού και κρατήρες δείχνουν ότι ο Άρης κάποτε υποστήριζε ωκεανούς νερού.

Από τα στοιχεία αυτά, γνωρίζουμε ότι ο Άρης χρησιμοποιήτο για να έχει πολύ περισσότερο αέρα γύρω από αυτόν, εμποδίζοντας το νερό να εξατμίζεται στο διάστημα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει πώς έχει αφαιρεθεί απο τον  Άρη παχιά ατμόσφαιρα περίπου 3.700 εκατομμύρια χρόνια πριν.

mars 3-2

Σύμφωνα με τον Joseph Grebowsky από το κέντρο Goodard Space Flight της NASA, η κύρια θεωρία είναι ότι τα στρώματα του αέρα μαζεύτηκαν στο διάστημα, όταν ο πλανήτης έχασε παγκόσμιο μαγνητικό πεδίο, ένα είδος ασπίδας που προστάτευε την ατμόσφαιρα από τα φορτισμένα σωματίδια καί από τον ήλιο, γνωστή ως ηλιακός άνεμος.

Σήμερα, η χαμηλή θερμοκρασία του πλανήτη και η λεπτή ατμόσφαιρα σημαίνει ότι το νερό μπορεί να υπάρχει ως στερεός πάγος ή αέριοι ατμοί – το υγρό νερό είτε θα παγώσει ή θα βράσει. Στον Άρη η σκόνη – χρωματίζεται από οξείδια του σιδήρου – κάνει τον ουρανό να φαίνεται κόκκινος, καθώς διασκορπίζει άλλα χρώματα του ορατού φωτός.

Εξερευνήστε τον Άρη, όπως ίσχυε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια στο παρακάτω βίντεο:

 

[video_embed][/video_embed]

By