Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πως θα φορολογηθούν τα ακίνητα το 2014

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει 33 διαφορετικούς συντελεστές, ενώ δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο.

Του Νίκου Φιλιππίδη

akinitaΤριάντα τρεις διαφορετικοί συντελεστές θα «ανεβοκατεβάζουν» τον ενιαίο φόρο που θα επιβληθεί στα ακίνητα από το 2014, από τον οποίο δεν θα γλιτώσουν τελικά ούτε οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους εκπροσώπους της διακομματικής, ο νέος φόρος θα οδηγήσει σε ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους με ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.

Αντίθετα από τις 150.000 ευρώ και μέχρι τις 400.000 ευρώ προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση ωφελημένοι από τον ενιαίο φόρο ακινήτων βγαίνουν μόνο οι ιδιοκτήτες που έχουν ένα ακίνητο αξίας έως 150.000 ευρώ καθώς και οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Το πολύπλοκο αυτό σύστημα επί της ουσίας επιβαρύνει τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα καθώς και όσους έχουν πάνω από ένα ακίνητο.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείο Οικονομικών φόρος θα υπολογίζεται με ευρώ ανά τετραγωνικό για τα κτίσματα, ενώ θα συνυπολογίζονται και τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως για παράδειγμα η τιμή ζώνης, η παλαιότητα κ.λ.π.  Αντίστοιχα θα φορολογούνται τα αγροτεμάχια (ευρώ ανά στρέμμα) ακόμα και αυτά που χρησιμοποιούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Στον ενιαίο φόρο ακινήτων δεν προβλέπεται αφορολόγητο όριο ενώ θα εξαιρεθούν από τον φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας (6.591 ευρώ).

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών:

– Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί το 2014 επί όλων των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια).

– Θα εξαιρεθούν από το φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνά το όριο της φτώχειας.

– Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.

– Στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από 1,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως τιμή ζώνης, παλαιότητα,πρόσοψη κ.λ.π. Συνολικά θα υπάρχουν 33 συντελεστές και δεν αποκλείεται ο φόρος να φθάνει 32 ευρώ το τετραγωνικό για τα ακριβά ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ.

By