Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πως να διαχειριστούν το άγχος τους οι μαθητές

Απαντήσεις στα ερωτήματα δίνει η ψυχολόγος κ. Αμανατίδου .

mathitisΤο άγχος αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής των μαθητών που ετοιμάζονται για τις εξετάσεις. Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια του άγχους; Πώς μπορεί ένας μαθητής να διαχειριστεί το άγχος πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων; Πώς η μελέτη μπορεί να γίνει πιο αποδοτική; Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για να μην ενισχύουν το άγχος του μαθητή;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει η ψυχολόγος Φωστηρία Αμανατίδου μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ με αφορμή διάλεξη, με θέμα «Τεχνικές διαχείρισης του άγχους των εξετάσεων στα παιδιά», σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να φαίνονται στο σώμα, στη συμπεριφορά αλλά και στις σκέψεις του μαθητή.

«Ο πονοκέφαλος,ο ιδρώτας, το σφίξιμο στο στομάχι,το πλάκωμα στο στήθος είναι τα σωματικά “σημάδια” του άγχους. Στη συμπεριφορά του αγχωμένου μαθητή μπορούμε να διακρίνουμε ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, υπερκινητικότητα ή τάση προς απομόνωση. Επίσης, ο αγχωμένος μαθητής διακατέχεται από αρνητικές σκέψεις όπως:’δεν θα τα καταφέρω”, “δεν αξίζω”, “είμαι άχρηστος» εξηγεί η κ.Αμανατίδου.

Το πώς θα διαχειριστεί ο μαθητής το άγχος που τον διακατέχει πριν από τις εξετάσεις σχετίζεται με το πόσο καλά είναι οργανωμένος και με το αν η απόφαση να δώσει εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο είναι δική του ή των γονιών του.

«Αν ο μαθητής που ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο το κάνει από δική του επιλογή, τότε έχει να αποδείξει μόνο στον εαυτό του ότι αξίζει. Αν όμως η απόφαση δεν είναι δική του αλλά των γονιών του, έχει ένα επιπλέον παράγοντα άγχους γιατί θα πρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους» λέει η κ.Αμανατίδου.

Πηγή: ana-mpa.gr

By