Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πως οι αρκούδες έφυγαν από τον χρυσό

Τι προβλέπουν οι αναλυτές

goldΜε «ανοικτές αγκάλες» υποδέχθηκε ο χρυσός την απόφαση της Fed να μην προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), μείωση γνωστή στον οικονομικό κόσμο και ως taper ή tapering.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση από τα χείλη του Μπεν Μπερνάκι, ξεκίνησε το ράλι στα συμβόλαια χρυσού με την τιμή εκκαθάρισης να φτάνει τα 59 δολάρια με την τιμή της ουγκιάς να αγγίζει τα 1.366,9 δολάρια. Οι αρκούδες, δηλαδή το πτωτικό κλίμα στις αγορές έφυγαν. Την Τετάρτη η τιμή εκκαθάρισης για το συμβόλαια Δεκεμβρίου ήταν χαμηλότερη κατά 1,8 δολ. ενώ η ουγκιά βρισκόταν στα 1.307,6 δολάρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτική του Lindsey Group, Peter Boockvar η άνοδος που σημειώθηκε στο  πολύτιμο μέταλλο είναι μόνο η αρχή. «Η εποχή των «αρκούδων»στον χρυσό  που κράτησε δύο χρόνια έχει τελειώσει και η ανοδική τάση πρόκειται να συνεχιστεί».

Σύμφωνα με άλλους, όπως ο σύμβουλος χαρτοφυλακίου στο Midas Letter Opportunity Fund, James West, η αναπήδηση του χρυσού πρέπει να ιδωθεί ως βραχυπρόθεσμο όφελος και όχι σαν μακροχρόνια επένδυση. «Η εκτίμησή μας είναι ότι η έκπληξη από την απόφαση της Fed να μην κάνει taper εν αναμονή περισσότερων στοιχείων, υπογραμμίζει την νευρικότητά της στο να διακόψει την καλή φάση που διανύουν διάφοροι δείκτες» συμπληρώνει ο ίδιος.

“Οπως σημειώνει ο Peter Boockvar, «ο χρυσός είναι η ασπίδα έναντι των πολιτικών της Fed και τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, η Fed έχασε μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της», αναφέρει στο CNBC. “Ομως ο Mark Dow, πρώην hedge fund manager και νυν μπλόγκερ διαφωνεί με τον Peter Boockvar. «Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι Peter Boockvar όλου του κόσμου είναι ότι έκαναν λάθος για τον χρυσό εξ αρχής» τονίζει και συμπληρώνει ότι η άποψη ότι τo QE θα προκαλέσει πληθωριστικό κύμα «είναι κάπως αφελές διότι η ευρύτερη προσφορά χρήματος δεν αυξάνεται. Αυτά τα χρήματα απλώς καταλήγουν ως αποθεματικά».

Ωστόσο, οι traders  θεωρούν ότι η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά.  «Δεν έχει να κάνει τόσο με το ότι η Fed συνεχίζει το QE» εξηγεί ο ιδρυτής της GRZ Energy, Anthony Grisanti. «Είναι το μήνυμα που αυτή η κίνηση στέλνει, το οποίο δείχνει ότι η οικονομία είναι σε τόσο κακή κατάσταση που δεν μπορούμε να κάνουν taper ούτε 10 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι χρυσό για να προστατεύσεις τον εαυτό σου» συμπληρώνει.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By