Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πως συνδέεται η Μπαρτσελόνα με το πρωτάθλημα της Γαλλίας

 Έχει τύχει να παρακολουθήσετε αγώνα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ισπανίας σε έδαφος της Καταλονίας; Αν ναι, σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει πως αντιδρούν οι Ισπανοί που… δεν νιώθουν Ισπανοί!

Catalunya v Argentina: International Friendly

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σε κάθε αγώνα της Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου οι οπαδοί της εκφράζουν με τον τρόπο τους την επιθυμία ανεξαρτητοποίησης τους από τη «μητέρα» χώρα…

Αυτό ακριβώς το θέμα αναδεικνύει στην τελευταία του έκδοση το περιοδικό Interviú που προχωρά σε μια απίθανη –και ανατριχιαστική μάλλον- αποκάλυψη.

Σύμφωνα λοιπόν με τον συντάκτη του κειμένου, από τις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας διέρρευσε πως η Μπαρτσελόνα έχει διερευνήσει την πιθανότητα να αγωνιστεί στο γαλλικό πρωτάθλημα, σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας!

Οι μπλαουγκράνα αποτελούν το κλειδί για το –πολυαναμενόμενο από τους Καταλανούς- δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση ή όχι της περιοχής, επισημαίνει το περιοδικό, ενώ τονίζεται το τεράστιο ειδικό βάρος που έχει ο μεγάλος σύλλογος και πόσο μπορεί να επηρεάσει την κρίση του κόσμου (από το 30% μέχρι και το 40% των ψηφοφόρων)!..

«Catalonia is not Spain» αναγράφεται σε ένα από τα μεγάλα πανό που ανεβάζουν οι οπαδοί της Μπάρτσα στο γήπεδο, ενώ ξεσπούν σε σύντομο πανηγυρισμό στο χρονικό σημείο 17:14 όλων των αγώνων:

1714 η τελευταία χρονιά ελευθερίας, πριν την προσάρτηση της Καταλονίας στην ισπανική επικράτεια…

Βεβαίως υφίσταται και «Εθνική Καταλονίας» (από το 1904), αλλά δεν έχει αναγνωριστεί –φυσικά- από τη FIFA. Αυτή η ομάδα δίνει -ανεπίσημα πάντα- φιλικά παιχνίδια, στελέχη της είναι ποδοσφαιριστές που έχουν γεννηθεί στην αυτόνομη κοινότητα, καθώς και κάποιοι επίσημοι προσκεκλημένοι όπως ο Γιόχαν Κρόιφ. (Καταλονία-Πράσινο Ακρωτήριο 4-1 ήταν το τελευταίο φιλικό της ομάδας στις 30 Δεκεμβρίου του 2013).

Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση της Μπάρτσα κρατά ουδέτερη στάση ενώ, όταν είχε ερωτηθεί το περασμένο φθινόπωρο ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου Σάντρο Ροσέλ πού θα αγωνίζεται η ομάδα αν ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλονία, είχε πει: «Νομίζω ότι θα έχουμε μία υπόθεση όπως το Μονακό στη Γαλλία».

Βαγγέλης Μελέκογλου

By