Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πως το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να ρίξει το Σαμαρά

Την πρόβλεψη ότι το αίτημα της τρόικας για μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ σε μία εταιρεία ειδικού τύπου υπό το δικό τους έλεγχο, μπορεί να ρίξει το Σαμαρά, κάνουν οι NYT.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Σε άρθρο τους με τίτλο: «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να επιταχύνουν την πώληση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων» οι New York Times αναφέρονται στις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ και τους Financial Times πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποιος χρηματοδοτεί σημαντικό μέρος του ελληνικού προγράμματος, έχει προτείνει σε έκθεση του πέρυσι τη μεταβίβαση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε ξένη εταιρεία, τις οποίες διαψεύδει η ελληνική πλευρά.

Στόχος της εταιρείας που θα αναλάμβανε το μάνατζμεντ των αποκρατικοποιήσεων, γράφει η εφημερίδα, θα ήταν να επιταχύνει το πρόγραμμα με στόχο την αύξηση των εσόδων. «Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών περιέγραψε τη αναφορά ως «μία από μία σειρά εγγράφων εργασίας και μελετών» , η οποία μπορεί και να ληφθεί υπόψη κατά τις συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας των δανειστών, μπορεί όμως και όχι», σημειώνουν οι NYT.

Το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το οποίο μίλησε ανώνυμα στην εφημερίδα, δεν θέλησε να σχολιάσει στις πιθανές πολιτικές ή κοινωνικές επιπλοκές μίας απόπειρας να τεθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κάτω από ξένο έλεγχο.

«Αναλυτές όμως λένε ότι θα ήταν δύσκολο να γίνει δεκτό ένα τέτοιο σχέδιο το οποίο θα προκαλούσε ρήγμα στην εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για να μην αναφέρουμε την αντιπολίτευση, τα συνδικάτα και ένα κουρασμένο από τη λιτότητα κόσμο», αναφέρουν οι ΝΥΤ.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν έχει επιτύχει τους στόχους που έθεσαν οι πιστωτές της χώρες και ότι ο αρχικός στόχος των 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 αναπροσαρμόστηκε προς τα κάτω στα 19 δισ. ευρώ και μετά στα 15 δισ. ευρώ, ενώ φαίνεται βέβαιο ότι ο στόχος των 2,5 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος θα υπολείπεται κατά ένα δισ. ευρώ. Αναφέρει επίσης ότι το πρόγραμμα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και υπενθυμίζει την παραίτηση του Στέλιου Σταυρίδη μετά την αποκρατικοποίηση μέρος του ΟΠΑΠ, εστιάζοντας τέλος στην επίσκεψη της τρόικας το Σεπτέμβριο, κατά την οποία αναμένεται να τεθούν οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και οι μειωμένες επιδόσεις στα έσοδα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By