Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Απειλή πολέμου στην Ουκρανία

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το βράδυ του Σαββάτου για τα γεγονότα στην Κριμαία

Ukraine crimea

Σε ανοιχτή ένοπλη σύρραξη φαίνεται πως οδηγούν τα γεγονότα στην Ουκρανία, μετά από την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει ότι θα αποστείλει στρατιωτική δύναμη στην περιοχή της Κριμαίας για «προστασία των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται εκεί».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέθεσε το Σάββατο πρόταση στη ρωσική Βουλή, ζητώντας άδεια για την αποστολή ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) το αίτημα έγινε δεκτό από τη Δούμα, που ενέκρινε «την αποστολή μικρού εκστρατευτικού σώματος στη περιοχή». Σημειώνεται ωστόσο, πως από το Κρεμλίνο ανέφεραν ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει ακόμα να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, όπως δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Κίεβο.

Ο Τουρτσίνοφ, μετά από τρίωρη συνεδρίαση του συμβουλίου, κάλεσε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να αποσυρθούν, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση για την «επιθετικότητα» της Ρωσίας ενάντια στη χώρα του.

Πάντως, ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των κορυφαίων αξιωματούχων της νέας μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο και υποψήφιος για την προεδρία της χώρας στις εκλογές της 25ης Μαΐου  κάλεσε τη Βουλή να κινητοποιήσει το στρατό, μετά την έγκριση της ρωσικής Ανω Βουλής για ανάπτυξη στρατευμάτων σε ουκρανικά εδάφη.

«Η Βουλή πρέπει να ζητήσει από τον αρχηγό του στρατού να προχωρήσει σε γενική επιστράτευση μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλίτσκο.

Όπως έγινε γνωστό νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, η Γιούλια Τιμοσένκο κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη της Βουλής του Κιέβου.

Οι εξελίξεις μυρίζουν μπαρούτι και στο Χάρκοβο, όπου γίνεται λόγος για τραυματισμό 100 ατόμων από επεισόδια.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, στην περιοχή ακούστηκαν πυροβολισμοί, αν και κανένας από τους τραυματίες δε φέρεται να φέρει τραύματα από σφαίρες, ενώ πλήθος συγκεντρωμένων κατέλαβαν το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής, υψώνοντας τη σημαία της Ρωσίας και εκείνη του Χαρκόβου.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία, ακούστηκαν εκρήξεις από το εσωτερικό του κτιρίου καθώς και πυροβολισμοί, ενώ έξω από το γραφείο του κυβερνήτη δεκάδες φώναζαν συνθήματα όπως «Το Χάρκοβο είναι ρωσικό».

Εξελίξεις υπήρξαν και σε μια άλλη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, με την τοπική διοίκηση του Ντόνιετσκ να αρνείται την νέα κυβέρνηση του Κιέβου και να κηρύττει τη ρωσική ως την επίσημη γλώσσα της περιοχής, όπως έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός.

Ακόμα, σύμφωνα με στοιχεία της Ρωσικής Υπηρεσίας  Μετανάστευσης, τις τελευταίες 2 εβδομάδες περίπου 143.000 Ουκρανοί έχουν κάνει αίτηση για να πάρουν άσυλο από τη Ρωσία.

Στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να πάρει απόφαση για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, το Κίεβο ζήτησε  από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να εξετάσουν όλα τα δυνατά σενάρια για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ Γιούρι Σεργκέγιεφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα παραβίασε συμφωνία του 1994 που προέβλεπε την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας. Ο ίδιος είπε ότι ζήτησε από τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη του ΣΑ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα) να διαφυλάξουν την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Ο Σεργκέγιεφ ανέφερε επίσης ότι υπάρχει περιθώριο διπλωματικών ενεργειών και πως οι ξένοι ηγέτες έχουν ακόμα τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ είπε ότι η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε με αίτημα του Λονδίνου ώστε να αιτιολογηθούν οι κινήσεις της Ρωσίας.

Διπλωμάτες ανέφεραν στο Reuters ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση για το κατά πόσο οι συνεδριάσεις του ΣΑ πρέπει να είναι κεκλεισμένων των θυρών -κάτι που ζητεί η Μόσχα- ή ανοιχτές, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις.

Από την πλευρά του ΝΑΤΟ, ο γγ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ανέφερε στο προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ότι «θα πρέπει να επικρατήσει η ηρεμία στην περιοχή της Κριμαίας».

Από την ΕΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης αναμένεται να συνεδριάσουν εκτάκτως το μεσημέρι της Δευτέρας για τα νέα δεδομένα στην περιοχή.

Στη Μ. Βρετανία, ο ΥΠΕΞ Γουίλιαμ Χέιγκ κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στο Λονδίνο να δώσει εξηγήσεις για την ένοπλη παρέμβαση στην Κριμαία.

 

By