Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πόλεμος τραπεζιτών- τρόικας για το ΤΤ

Σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ του εγχώριου τραπεζικού επιχειρείν και της τρόικας εξελίχηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Του Νίκου Φιλιππίδη

eurobank11Η προσπάθεια Εθνικής, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς να το αποκτήσουν προσέκρουσε στην απόφαση της τρόικας το ΤΤ να καταλήξει στην Eurobank, επικαλούμενη λόγους συστημικής ευστάθειας.

Στην προσπάθεια αυτή η πλευρά της τρόικας ξεπέρασε κάθε όριο παρέμβασης, αλλάζοντας κυριολεκτικά στο παρά πέντε τους όρους του διαγωνισμού, απορρίπτοντας τις προτάσεις σε μετρητά και προκρίνοντας μόνο τις προτάσεις που περιελάμβαναν ανταλλαγή μετοχών. Την απόφαση αυτή την έλαβε τυπικά το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ, που αποτελείται από την διευθύνουσα σύμβουλο Αν. Σακελλαρίου και τον κ. Γαγαλή, η οποία θεώρησε ότι δέχθηκε εξωθεσμικές παρεμβάσεις. Έτσι εισηγήθηκε στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, όχι για να κατακυρωθεί απευθείας στην Eurobank αλλά για να υλοποιηθεί νέος χωρίς παρεμβάσεις.

Το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, απέρριψε την πρόταση ακύρωσης του διαγωνισμού και  θα συνεδριάσει την Παρασκευή 12 Ιουλίου, να αξιολογήσει τις προσφορές και να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Την Παρασκευή το βράδυ 12 Ιουλίου ή την Δευτέρα 15 Ιουλίου το αργότερο το ΤΧΣ θα ανακοινώσει τον πλειοδότη του good TT.

Το βασικό επιχείρημα της τρόικας στο επί της ουσίας μπλοκάρισμα των προσφορών των τριών μεγάλων τραπεζών, αποτελούσε η εξαρτησή τους σε ότι αφορα την ρευστότητας από την ΕΚΤ και τον ELA. Κύκλοι των τριών τραπεζών θεωρούν ότι αφενός κακώς προκυρήχτηκε διαγωνισμός εάν είχαν ήδη ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις για συγχώνευση του ΤΤ με την Eurobank και αφετέρου έλεγαν ότι δεν μπορεί να τίθεται θέμα ρευστότητας όταν βαισκό κριτήριο είναι η κεφαλαιακή επάρκεια.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By