Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Πόρτα» στους Κινέζους για ταξίδια στο διάστημα

Αυστηροί περιορισμοί λόγω φόβων κατασκοπείας αποκλείουν τους Κινέζους πελάτες από τα διαστημικά ταξίδια

Virgin-Galactic

Πως δεν μπορεί να δεχθεί Κινέζους πελάτες ανακοίνωσε η Virgin Galactic, εταιρεία που σκοπεύει να προσφέρει τουριστικές πτήσεις αναψυχής στο όριο του Διαστήματος. 

Ο λόγος είναι ότι τα σκάφη της θα απογειώνονται από τις ΗΠΑ, όπου και ισχύουν αυστηροί περιορισμοί λόγω φόβων κατασκοπείαςΓια παράδειγμα, το σκάφος SpaceShipTwo χρησιμοποιεί πυραυλοκινητήρα, τεχνολογία που δυνητικά θα μπορούσε να έχει στρατιωτικές εφαρμογές και καλύπτεται από την αμερικανική νομοθεσία για τη Διεθνή Διακίνηση Όπλων. Ο συγκεκριμένος νόμος, που χρονολογείται στην εποχή του Ψυχρού πολέμου, περιορίζει τα προνόμια πολιτών από χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Βόρειος Κορέα.

Εκπρόσωπος της Virgin Galactic στο Χονγκ Κονγκ δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα Independent πως ενώ έχουν δεχθεί κλήσεις από την Κίνα, είναι υποχρεωτικά τους ενημερώσουν ότι δεν μπορούν να τους δεχτούν αν το μόνο που έχουν είναι κινεζικό διαβατήριο. «Τους συμβουλεύουμε όμως για το πώς μπορούν να γίνουν υποψήφιοι -για παράδειγμα, μπορούν να αποκτήσουν διαβατήριο διαφορετικής χώρας ή να υποβάλουν αίτηση για (αμερικανική) Πράσινη Κάρτα», εξηγεί.

Το SpaceShipTwo θα απογειώνεται στερεωμένο κάτω από τα φτερά ενός μητρικού αεροπλάνου και θα απελευθερώνεται σε μεγάλο ύψος. Εκεί, θα πυροδοτεί τον πυραυλοκινητήρα του και θα ανεβαίνει σε ύψος 60 περίπου χιλιομέτρων, όπου οι επιβάτες θα έχουν για λίγα λεπτά την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας. Αν και εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη πληρώσει 250.000 δολάρια έκαστος για μια θέση στις υποτροχιακές πτήσεις της Virgin Galactic, τα διαστημικά ταξίδια βρίσκονται ακόμα σε θεωρητικό προγραμματισμό. Τρανή απόδειξη το γεγονός πως ο αρχικός στόχος είχε τεθεί για το 2007 κι ακόμα να πραγματοποιηθεί, έχοντας μετατεθεί πέντε φορές μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η εταιρεία, από τη μεριά της, διαβεβαιώνει ότι οι πρώτες τουριστικές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By