Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πόσο ήπιες σήμερα; (βίντεο)

Μια έξυπνη συσκευή ελέγχει την κατανάλωση αλκοόλ όλη την ημέρα.

alkolΜια νέα συσκευή που φοριέται στον αστράγαλο, έρχεται να δώσει νέες δυνατότητες στον έλεγχο του αλκοόλ σε περιπτώσεις εξαρτημένων ανθρώπων. Είναι τόσο διακριτική που ακόμη και αυτοί που τη φορούν, δεν της δίνουν σημασία.

«Στους πρώτους ελέγχους, αισθάνεσαι τη δόνηση, όταν γίνεται η μέτρηση, αλλά πολύ γρήγορα ξεχνάς ότι βρίσκεται εκεί. Είναι σαν να φοράς ρολόι» ομολογεί ο χρήστης της συσκευής, Τζωρτζ» στο Euronews. Και για να μας δείξει την αποτελεσματικότητά της, ο Τζωρτζ μπαίνει σε μια παμπ: «Δεν κάνει θόρυβο όταν πίνεις, αλλά κάθε μισή ώρα η συσκευή στέλνει δεδομένα».

Η συσκευή δεν μπορεί να εμποδίσει τον Τζωρτζ από το να πιει, αλλά αναλύει το επίπεδο αλκοόλ, στέλνοντας διαρκώς πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων. Ο Αλέν Τιλέρ, κατασκευαστής αυτού του βραχιολιού, αρκεί να συνδεθεί με αυτή τη βάση, για να δει τι κάνει ο αλκοολικός: «Εδώ βλέπουμε ότι αρχίζουν να πίνουν κατά τις δέκα το βράδυ, και η μέγιστη ποσότητα αλκοόλ μετριέται κατά τις 12 τα μεσάνυχτα. Βλέπουμε ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 7 το επόμενο πρωί, ώστε το σώμα να απορροφήσει ολοκληρωτικά το αλκοόλ. Ήταν λοιπόν υπό την επήρεια για 12 ώρες».

Συγκεκριμένοι αισθητήρες μετρούν το επίπεδο του αλκοόλ από τη θερμοκρασία του σώματος και από τον ιδρώτα. Σε αντίθεση με το απλό αλκοτέστ που μας δίνει ένα νούμερο, κατά τη διάρκεια της μέτρησης, αυτή η συσκευή μπορεί να μας δίνει στοιχεία σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Πρόκειται για αναγνωρισμένη τεχνολογία, που στηρίζεται σε πολύ καλή έρευνα. Τα αποτελέσματα που βρήκαμε, κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής εφαρμογής είναι πολύ ενθαρρυντικά» αναφέρει η τοξικολόγος Κλερ Ζωρζ.

Αυτή η μητέρα δύο παιδιών που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία της, φόρεσε το βραχιόλι για τρεις μήνες, όταν το δικαστήριο την προειδοποίησε ότι θα της έπαιρνε την κηδεμονία των παιδιών, αν συνέχιζε να πίνει. Το βραχιόλι αποδεικνύει περίτρανα ότι έχει λύσει το θέμα που είχε με το αλκοόλ. Μπορεί να φανεί λοιπόν πολύ χρήσιμο σε ανθρώπους που προσπαθούν να ρυθμίσουν από μόνοι τους το πρόβλημα.

 

By