Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πώς έχασε 686,3 εκατ. μέσα σε μια μέρα ο ιδιoκτήτης των καταστημάτων Zara

Τα ρούχα του ντύνουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα.

1Ο Amancio Ortega, o πλουσιότερος άντρας της Ισπανίας και ο τρίτος πλουσιότερος άντρας στον πλανήτη (αφότου εκτόπισε τον Warren Buffett το 2012), και ιδιοκτήτης της Inditex μπορεί να έχασε πρόσφατα περίπου 686,3 εκατομμύρια δολάρια ωστόσο η τεράστια αυτοκρατορία του, από Zara, Bershka, Massimo Dutti και Pull and Bear πάει καλύτερα από ποτέ.

Η αμύθητη περιουσία του, ύψους 64,8 δισ. ευρώ το 2012 δεν ήρθε τυχαία. Ο εκκεντρικός Ortega που αρνείται να δουλέψει σε γραφείο και προτιμά να περιφέρεται στα εργοστάσια και τα σχεδιαστήρια, παράτησε το σχολείο στην ηλικία των 13 ετών για να γίνει το παιδί για τα θελήματα σε κατάστημα ρούχων. Σιγά σιγά απέκτησε την δική του δουλειά φτιάχνοντας γυναικεία μπουρνούζια με τα αδέρφια του και την μετέπειτα σύζυγό του, Rosalia Mera.

Η καθοριστική στιγμή για την μετέπειτα πορεία του ήρθε το 1975 όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα Zara, το οποίο αρχικά ήθελε να το ονομάσει “Zorba” αλλά το όνομα ήταν κατοχυρωμένο.

Από εκεί κι έπειτα οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Μια δεκαετία αργότερα ίδρυσε την Inditex μαζί με την τότε σύζυγό του, Rosalia Mera, η οποία παρέμεινε η δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχος στην εταιρεία μέχρι το θάνατό της το 2013. Από το 1988 έως το 1990 η επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ortega επεκτάθηκαν, με τα καταστήματα να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, στην Πορτογαλία, την Γαλλία και τις ΗΠΑ. Την δεκαετία που ακολούθησε ο Ortega εισήγαγε και τα υπόλοιπα, δημοφιλή πλέον, brands όπως η Pull & Bear και η Bershka, ενώ αγόρασε τα Massimo Dutti και τα Stradivarius. Το 2001 η εισήχθη στο χρηματιστήριο συγκεντρώνοντας 2,4 δισ. Ευρώ. Μέχρι το 2010 η εταιρεία έφτασε να διαθέτει πάνω από 5.000 καταστήματα σε 77 χώρες. Το 2012 η Inditex απέφερε κέρδη 16 δισ. Ευρώ.

Στον ίδιο τον Οrtega το 59,3% μερίδιο του στην εταιρεία του έχει αποφέρει από το 2001, 3,4 δισ. Σε μερίσματα. Πολλά από αυτά τα χρήματα τα έχει επενδύσει σε εμπορικά ακίνητα σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω των δύο επενδυτικών εταιρειών του Pontegadea Inversiones και Partler.

Εκτός από τις επενδύσεις του και την Inditex, ο Amancio Ortega διαθέτει επίσης πάνω από 2,2 δισ. δολάρια σε μετρητά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία.

ΠΗΓΗ: www.newsmoney.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By