Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πώς αντιμετωπίζει την πορνεία η Ευρώπη;

Τι δηλώνει μία πρώην πόρνη και τι ισχύει σε όλες τις χώρες τις ΕΕ

porno 01Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η πορνεία;  Πρέπει να καταπολεμάται ή να εκλαμβάνεται ως επαγγελματική δραστηριότητα, όπως όλες οι άλλες; Στην Ευρώπη, η Φινλανδία και η Ρουμανία, τιμωρούν την πορνεία χωρίς να επιβάλλουν πρόστιμα στους πελάτες.

Όμως οι πελάτες θεωρούνται το κλειδί για την συνέχιση της πορνείας.  Αυτό ακριβώς πιστεύει μια πρώην πόρνη.

“Πρέπει να ξεριζώσουμε το κακό. Η πορνεία εξακολουθεί να υπάρχει από τους πελάτες των εκδιδόμενων γυναικών. Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί, διότι προφανώς θα έχουμε αυτήν την αλλαγή νοοτροπίας, ο μόνος τρόπος για να τη σταματήσουμε, είναι να αφαιρέσουμε τη ρίζα..δηλαδή τον πελάτη”, δηλώνει χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ του Euronews..

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες τιμωρούν τους πελάτες: η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, και το Ηνωμένο Βασίλειο- εκεί βέβαια μόνο όταν κάποιο άτομο εξαναγκάζεται σε πορνεία.

Η Σλοβακία επιβάλλει ποινές κάθειρξης έως και δέκα χρόνια.

Η Σουηδία υπήρξε πρωτοπόρος το 1999. Τιμωρεί την αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών με φυλάκιση από έξι μήνες και χρηματικά πρόστιμα, κατ’ αναλογία με το εισόδημα. Ο νόμος είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν οι πόρνες από τους δρόμους και σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο στην καταπολέμηση της εμπορίας λευκής σαρκός. “Τα πράγματα σαφέστατα έχουν αλλάξει, διότι οι πελάτες που έρχονται εδώ γνωρίζουν πως υπάρχει κίνδυνος να βρίσκονται και κάποιοι αστυνομικοί”, λέει ένας αστυνομικός.

Πέντε χιλιάδες άνδρες έχουν συλληφθεί.Ανακρίθηκαν και δεν φυλακίστηκαν.

Όμως εκφράζονται φόβοι πως η νομοθεσία έστρεψε τους πελάτες στο διαδίκτυο, όπου υπάρχει ακόμη προσφορά.

Αντιθέτως, πέντε χώρες έχουν ρυθμίσει τα θέματα πορνείας:

Η Δανία το έκανε το 1999, όπως επίσης η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ελβετία και η Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ελβετία, η πορνεία θεωρείται πλήρης οικονομική δραστηριότητα. Επιτρέπεται μάλιστα από την ηλικία των 16 ετών.

Στη Ζυρίχη, πρόσφατα, άνοιξες ένα κινηματογράφος αυτοκινήτων με ταινίες σεξ για την καλύτερη διαχείριση της πορνείας.

Το λειτουργούν οι αρχές της πόλης.

Ο εκπρόσοπως του τμήματος κοινωνικών υπηρεσιών εξηγεί: “Το πρόβλημα διογκώνεται τα τελευταία χρόνια. Ειδικά όταν είδαμε πως υπάρχουν γυναίκες από τη Ρουμανία που αναγκάζονται να γίνουν πόρνες. Η κατάσταση επιδεινώθηκε και έπρεπε να βρούμε μια λύση”.  Αντίστοιχη είναι και η προσέγγιση της Γερμανίας. Εκεί οίκοι ανοχής έχουν ακόμη και βιτρίνες στους δρόμους. Από το 2002 οι επιχειρήσεις του αγοραίου έρωτα στη Γερμανία έχουν τζίρο κοντά στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και απασχολούν περί τις 400.000επαγγελματίες πόρνες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By