Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

«Πώς να χωρίσετε έναν εκατομμυριούχο»

Το γαλλικό «Vanity Fair» φιλοξενεί στις σελίδες του ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα που αφορά στις δραστηριότητες του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, τις τελευταίες εξελίξεις της δικαστικής διαμά χης του πιο ακριβού διαζυγίου στον κόσμο με την πρώην σύζυγό του και πώς αυτό συνδέεται με την οικονομική  κατάρρευση της Κύπρου.

Ωστόσο αυτό που χωρίζει τους δύο εχθρούς πλέον Ντμίτρι και Ελένα Ριμπολόβλεβα δεν είναι μόνο τα 5 δισ. ευρώ, αλλά και οι κόρες τους που κάνουν βόλτα στον Σκορπιό πίνοντας ρακές  με τους ιερείς φίλους του Ρώσου ολιγάρχη.

Αν οι «Καρυάτιδες» που είδαν ξαφνικά οι περίοικοι να κοσμούν τα παράλια του Σκορπιού εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ, το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με μια σειρά από επιχειρήσεις του Ρώσου πολυεκατομμυριούχου – αλλά και τις εφήμερες ερωμένες του.

 1

 Τουλάχιστον αυτό καταμαρτυρεί η εν διαστάσει σύζυγός του, η οποία κάνει λόγο για εταιρείες-φαντάσματα που στήνει εν μια νυκτί ο Ριμπολόβλεφ προκειμένου να γλιτώσει την αγωγή για δήμευση της μισής περιουσίας του την οποία διεκδικεί η Ελένα Ριμπολόβλεβα. Σε μια δικαστική διένεξη-μαμούθ που κρατάει πέντε χρόνια τώρα, η άλλοτε σύμμαχος, συμφοιτήτρια και ερωμένη του Ρώσου ολιγάρχη διεκδικεί το ήμισυ της περιουσίας που ισχυρίζεται ότι έφτιαξαν μαζί στην πορεία των χρόνων, δηλαδή κάτι περισσότερο από 5 δισ. ευρώ, ένα ποσό-ρεκόρ για αίτηση διαζυγίου.

Μεταξύ άλλων κατηγορεί τον Ριμπολόβλεφ για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, προσβάλλοντας σε όλες τις νομικές αιτιάσεις της τα καταπιστεύματα που δημιούργησε ο σύζυγός της και εξασφαλίζοντας διατάγματα παγοποίησής τους, τα οποία ωστόσο φαίνονται σταδιακά να απορρίπτονται από τις δικαστικές αρχές διαφόρων χωρών.

Σε μια σειρά από αποκαλύψεις της η Ελένα Ριμπολόβλεβα θεωρεί ότι ο Ριμπολόβλεφ ψευδώς ισχυρίζεται ότι αγόρασε τον Σκορπιό σαν δώρο προς την αγαπημένη του κόρη Αικατερίνα, ενώ η ίδια πιστεύει ότι έπαιξε κρίσιμο και σκοτεινό ρόλο στην ιστορία της κατάρρευσης των τραπεζών της Κύπρου.

Τουλάχιστον αυτά φέρνει στο φως το πρόσφατο δημοσίευμα της γαλλικής έκδοσης του «Vanity Fair» σε ένα χορταστικό δεκασέλιδο με άγνωστες λεπτομέρειες γύρω από τον πανίσχυρο «τσάρο της ποτάσας», όπως είναι παγκοσμίως γνωστός, και με μπόλικο παρασκήνιο γύρω από τις τελευταίες επιχειρηματικές κινήσεις του Ρώσου μεγιστάνα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης – και της Ελλάδας.

4

Τα ένοχα μυστικά

Καθώς φαίνεται η Ελένα Ριμπολόβλεβα δεν μοιάζει με τις συνηθισμένες ιδανικών αναλογιών συζύγους των Ρώσων πλουτοκρατών που βολεύονται με μια πισίνα και μια παχυλή διατροφή ως αποζημίωση. Η ίδια έχει πολλούς λόγους να διεκδικεί τη μισή σχεδόν περιουσία του συζύγου της καθώς, εκτός από τσαρίνα της περιουσίας που φαίνεται να έφτιαξαν από κοινού, είχε υπάρξει και η μυστικοσύμβουλος του πανίσχυρου άνδρα.

Οπερ σημαίνει ότι η προικισμένη -μορφωμένη και φιλότεχνη- γιατρός γνωρίζει από πρώτο χέρι τα μυστικά που δένουν τον εν διαστάσει σύζυγό της στην αρχή της εντυπωσιακής του καριέρας. Είναι εκείνη που στάθηκε στο πλευρό του όταν είχε προφυλακιστεί για τον φόνο του αντιπάλου του, τότε πρόεδρου της βιομηχανίας χημικών Neftekhimik, Εβγκένι Παντελεϊμόνοφ, ύστερα από ομολογία του δολοφόνου ότι δρούσε κατόπιν εντολών του τότε ανταγωνιστή του.

Ηταν τέλη της δεκαετίας του ’90 και ο Ριμπολόβλεφ είχε μόλις αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας Uralkali, ενός από τους τέσσερις βιομηχανικούς κολοσσούς της ποτάσας παγκοσμίως, τις μετοχές της οποίας πούλησε πριν από τρία χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη ερμηνεία της έννοιας «συμπαραστέκομαι», καθώς την ώρα που η σύζυγος του Ρώσου ολιγάρχη που ζούσε στη Γενεύη μάθαινε εντατικά γαλλικά και αγγλικά και συναναστρεφόταν τις γυναίκες της τότε υψηλής κοινωνίας, ο ίδιος ο Ριμπολόβλεφ κλεινόταν ακόμη περισσότερο στον εαυτό του, στα μυστικά και στο σκοτεινό κελί του.

Οταν αποφυλακίζεται, η σύζυγός του δηλώνει ότι «δεν θα είναι πια ο ίδιος άνθρωπος». Ο φοιτητής Ιατρικής που είχε ερωτευτεί μια δεκαετία πριν είχε πλέον μεταλλαχθεί σε έναν σκληρό επιχειρηματία, εξασκημένο για τα καλά στα μυστικά του μιθριδατισμού.

7

Οσο για τη σύζυγό του, εξακολουθεί να επιμένει ότι ο πρώην άνδρας της έχει πολλούς λόγους να νιώθει κομπλεξικός απέναντί της αφού δεν διέθετε την ίδια καλλιέργεια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ήξερε λέξη αγγλικά, δεν είχε τρόπους και ιδέα από μοντέρνα τέχνη».

Οταν σχεδίαζαν το πώς θα φτιάξουν το παλάτι τους, η Ελένα, που ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη της για τον ιμπρεσιονισμό, αγόρασε τις «Νύμφες» του Μονέ -ύστερα από θρυλική δημοπρασία του οίκου Sotheby’s- αντί 13,4 εκατ. λιρών, όπως και αρκετούς Μοντιλιάνι, Γκογκέν και Πικάσο συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 500 εκατ. δολαρίων.

Σε αντίθεση με τη μοντέρνα σύζυγό του, ο Ρώσος μεγιστάνας προτιμούσε να συλλέγει αντί αρκετών χιλιάδων ευρώ αυτοκρατορικά κειμήλια για το παλάτι τους, καθώς είχε ζητήσει να κατασκευάσουν ένα σπίτι-αντίγραφο του Petit Trianon που βρίσκεται στις Βερσαλλίες. Αυτό που πραγματικά, όμως, θαύμαζε ο Ριμπολόβλεφ, σε αντίθεση με τη σύζυγό του που λάτρευε τους Γάλλους λογοτέχνες και ζωγράφους, είναι οι Αμερικανοί επιχειρηματίες και αυτούς είχε ως πρότυπο όταν αγόραζε για την κόρη του το πιο ακριβό σπίτι στο Μανχάταν με θέα το Σέντραλ Παρκ ή όταν αποκτούσε την έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ το 2008 και έστηνε πολυτελή ξενοδοχεία.

Ανάμεσα στα άλλα ακίνητα, φρόντισε να αποκτήσει και το σπίτι του περιώνυμου τραπεζίτη Εντμόν Σαφρά, με τον εμβληματικό όνομα «La Belle Epoque», το οποίο μάλιστα χρησιμοποιεί ως μόνιμη κατοικία του στο Μονακό (το είχε αγοράσει αντί 243 εκατ. ευρώ) μαζί με τις κόρες του Αννα και Αικατερίνα, 19 και 25 ετών αντίστοιχα. Και είναι η τελευταία που δείχνει να έχει ταχθεί για τα καλά στο πλευρό του πατέρα της, αφού δεν της χαλάει ποτέ χατίρι.

5

Για χάρη της πλήρωσε τα καλύτερα άλογα προκειμένου η λατρεμένη κόρη του να λάβει μέρος στις περίοπτες διεθνείς ιπποδρομίες Longines στις Κάννες. Λέγεται πως η μεγάλη ανταγωνίστρια στο μυαλό της Αικατερίνα, ή Κάτια όπως τη φωνάζει ο πατέρας της χαϊδευτικά, παραμένει η Αθηνά Ωνάση εξ ου και γιατί η κόρη του διεκδίκησε τελικά ως δώρο τον Σκορπιό – προκειμένου να μπορέσει, έστω με τον τρόπο αυτό, να νιώσει νικήτρια απέναντι στη μεγάλη της αντίπαλο.

Η μητέρα της, ωστόσο, αμφισβητεί τη θεωρία περί ανταγωνισμού, διεκδικώντας τα περιουσιακά στοιχεία που είναι γραμμένα στο όνομα της κόρης της και καταφέρνοντας να στρέψει τελικά εναντίον της τα ίδια τα παιδιά της. Το νησί του Ωνάση δέχτηκε αρκετές φορές την άφιξη της Κάτιας, η οποία έχει ήδη αποκτήσει επαφές με παράγοντες της Λευκάδας, επισύροντας φυσικά τη μήνιν της πρώην συζύγου του Ρώσου μεγιστάνα.

Το ίδιο συμβαίνει επίσης όταν εκείνη μαθαίνει πως ο Ριμπολόβλεφ προτιμά να υποδέχεται στο σπίτι του ντόπιους παράγοντες, ποδοσφαιριστές -ως ιδιοκτήτης πλέον της ομάδας του Μονακό- και ανθρώπους της εξουσίας όπως η Καρολίνα, η οποία απαθανατίστηκε στο περίφημο πάρτι που είχε παραχωρήσει στο σπίτι του, ενώ η κυρία Ριμπολόβλεβα αρέσκεται στην παρέα των ανθρώπων της Τέχνης.  Κι αυτό εξαιτίας της παθολογικής της αγάπης για τη ζωγραφική που την έκανε να εναποθέσει ένα τεράστιο μερίδιο της περιουσίας της σε έργα τέχνης- και συγκεκριμένα αυτά που θα μεταβιβάσει ο Ρώσος στις εταιρείες του στην Κύπρο.

6

«Φταίει και για την Κύπρο»

Μέσω του κυπριακού εμπιστεύματος Odella Resources ο Ριμπολόβλεφ απέκτησε το 10% της Τράπεζας Κύπρου και ίδρυσε εταιρείες στις οποίες υπάγονται -εκτός από τα έργα τέχνης της εν διαστάσει συζύγου του- το πολυτελές σκάφος του μεγιστάνα, πολλαπλές δραστηριότητες όπως real estate κ.ά.

Το γεγονός ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη σύζυγό του ακολούθησε η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου -της οποίας σημειωτέον ο Ρώσος μεγιστάνας είναι υπήκοος-, ήταν κάτι που έκανε έξαλλη την Ελένα, η οποία κάνει τώρα λόγο για σκοπιμότητα. Οχι τυχαία, αφού τα χρήματα που δείχνουν να δεσμεύονται από το κυπριακό κράτος στην τράπεζα είναι εκείνα που ανήκουν φαινομενικά -αν όχι δικαιωματικά- στην ίδια.

«Για να δικαιολογήσει την άρνησή του να της παραχωρήσει το προσυμφωνηθέν μερίδιο, ο ολιγάρχης επικαλείται την οικονομική κρίση που χτύπησε την Κύπρο», γράφει το γαλλικό «Vanity Fair», κάτι που δεν δέχεται η ίδια. «Μεταξύ άλλων αναφέρει πως οι ίδιοι μεσολαβητές που έδειχναν να μπλοκάρουν τη διαδικασία του διαζυγίου δεν έδειξαν να είναι αντίθετοι στο να αγοραστεί από τους ίδιους λογαριασμούς ο Σκορπιός και το γειτονικό νησάκι Σπάρτη», σημειώνεται στο ρεπορτάζ του περιοδικού.

Οσο λοιπόν ο πρώην σύζυγος καταφέρνει να φέρει με το μέρος του τους Κύπριους, δίνοντας πολλά χρήματα σε αγαθοεργίες, η Ελένα Ριμπολόβλεβα εξακολουθεί να διεκδικεί με αξιώσεις την μπλοκαρισμένη της περιουσία. «Αν πάθω κάτι, να ξέρετε ότι οφείλεται στον σύζυγό μου», γράφει στο σχετικό της υπόμνημα προς τον εισαγγελέα, για να λάβει την απάντηση του Ριμπολόβλεφ, ο οποίος την κατηγορεί για αναλγησία, έχοντας μάλιστα με το μέρος του τα ίδια τους τα παιδιά.

3

H Εκκλησία 

Μπορεί, λοιπόν, η πρώην σύζυγος Ριμπολόβλεφ να μιλάει για σκοπιμότητα, δεν κάνουν, ωστόσο, το ίδιο ορισμένοι ντόπιοι παράγοντες της Κύπρου και ειδικά ιερείς που εκτιμούν τα φιλικά αισθήματα του Ρώσου ομόθρησκού τους προς την τοπική κοινωνία.

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, όπως γράφει το «Vanity Fair», χρηματοδότησε την αναστήλωση του ορθόδοξου καθεδρικού ναού στην Κύπρο, καθώς είναι γνωστές οι στενές σχέσεις που διατηρεί με την Εκκλησία. Oι φήμες θέλουν πολλά ντόπια μοναστήρια της Λευκάδας να επωφελούνται από τα φιλόθρησκα και κυρίως φιλορθόδοξα αισθήματα του Ρώσου ολιγάρχη.

Επίσης θέλουν τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ να έχει παραχωρήσει ένα αξιοσέβαστο ποσό στο τοπικό μοναστήρι της Φανερωμένης σε μια επίθεση φιλίας με τις ντόπιες Αρχές. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να τελέσει αγιασμό στον Σκορπιό υπό τον Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης, παρουσία αρκετών κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης, κερδίζοντας έτσι τη συμπάθεια των ντόπιων φορέων τους οποίους και κάλεσε στον Σκορπιό.

Οσο πάντως ο σύζυγος -στα χαρτιά έστω- της Ελένα Ριμπολόβλεβα θα απολαμβάνει την παρέα των ντόπιων και των ιερέων πίνοντας ρακές αντί για βότκα, εκείνη θα περιμένει να δικαιωθεί διοργανώνοντας φιλανθρωπικά γκαλά, όπως εκείνο που έλαβε χώρα πριν από έναν μήνα με θέα τη λίμνη Μαρά και υπό τους ήχους του Μότσαρτ που έπαιζε ο αγαπημένος της πιανίστας Ντανίλ Τριφόνοφ. Δεν είναι, τελικά, να απορείς γιατί μερικά ζευγάρια τραβούν αντίθετες κατευθύνσεις – ίσως τελικά να μην είναι μόνο θέμα εκατομμυρίων αλλά απλώς γούστου.

8

 

 

ΠΗΓΗ: vanity fair

(Visited 1 times, 1 visits today)
By