Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κρούγκμαν: Αδιανόητος πόνος περιμένει την Κύπρο!

Δυσμενείς προβλέψεις για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας από τον νομπελίστα οικονομολόγο

Paul-KrugmanΤο άμεσο οικονομικό μέλλον της Κύπρου θα έχει … «αδιανόητο πόνο» και χωρίς μάλιστα να μπορεί να εγγυηθεί ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτή την εκτίμηση κάνει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πώλ Κρούγκμαν, γνωστός για τις φιλο-κεϋνσιανές του προσεγγίσεις στην οικονομία σε άρθρο  του στους N.Y TIMES.

Αποτιμώντας ότι η κρίση στην Κύπρο οφείλεται στην υπερδιόγκωση του τραπεζικού τομέα, που πρόσφερε μια περίοδο ανάπτυξης και σταθερότητας στα δημόσια οικονομικά , εκτιμά πώς πλέον « η κύπρος χρειάζεται ένα τεράστιο δάνειο από την Τρόϊκά, και η σύμβαση για το δάνειο αυτό προβλέπει σκληρή λιτότητα. Μοιάζει με την έναρξη ενός ατελείωτου και αδιανόητου πόνου» .

Ο Πώλ Κρούγκμαν συγκρίνει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου με την τραπεζική κρίση της Ισλανδίας. Όπως επισημαίνει η Ισλανδία μπόρεσε να ανταπεξέλθει στην κρίση μεταφέροντας μέρος των τραπεζικών υποχρεώσεων στους διεθνείς πιστωτές ενώ ταυτόχρονα είχε την ευελιξία που προσφέρει ή ύπαρξη εθνικού νομίσματος. Αναφέρει πως αν και η υποτίμηση της ισλανδικής κορώνας δημιούργησε μια έκρηξη του πληθωρισμού που ζημείωσε τους καταθέτες περισσότερο από όσο η έκτακτη φορολογία στις κυπριακές καταθέσεις στο μέλλον οι απώλειες στην Κύπρο θα είναι μεγαλύτερες αφού – σε σχέση πάντα με την Ισλανδία- οι διεθνείς πιστωτές πέτυχαν μια πολύ καλύτερη συμφωνία.

[space size=»30″]

By