Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Π. Λαφαζάνης: Σε άλλον πλανήτη ζείτε κ. Στουρνάρα

Επίθεση από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

lafazanis «Δεν ξέρω σε ποια χώρα ζει ο υπουργός Οικονομικών. Αρχίζω να αμφιβάλλω και σε ποιον πλανήτη ζείτε. Αυτά που μας λέτε είναι εκθέσεις ιδεών την ώρα που καταστρέφεται η κοινωνία», απάντησε στον Γ. Στουρνάρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, συνδέοντας τον υπουργό Οικονομικών με την περίοδο του εκσυγχρονισμού: «Μας είπατε παραμύθια για αγρίους. Μας λέτε εσείς, ο αρχιτέκτονας της πολιτικής του εκσυγχρονισμού, ότι για κάθε 110 που παράγεται δαπανούσαμε 115; Εμείς σας λέγαμε ότι για κάθε 1 ευρώ ανάπτυξης, δαπανάτε 4 ευρώ. Και σεις μας λέγατε ανθρώπους των σπηλαίων».

Με το πολυνομοσχέδιο «παίρνετε πάνω από 6 δις ευρώ» (2 δις από το χαράτσι στα ακίνητα, 500 εκατ. από το χαράτσι στα φωτοβολταϊκά), υπογράμμισε ο Π. Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι δίνουν την «χαριστική βολή στην οικοδομή που έχει βουλιάξει».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε και με την διάλυση, όπως την χαρακτήρισε, επαγγελματικών κλάδων (αρτοποιοί, λογιστές, ξεναγοί κ.α.), αλλά και με τις απολύσεις στο δημόσιο επισημαίνοντας ότι «τέτοιου είδους πολιτική είχαν εφαρμόσει οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις» και ότι «πρώτη φορά γίνεται προγκρόμ αυθαίρετων απολύσεων. Κάνετε καθεστώς τις μαζικές απολύσεις. Από τον πόλεμο είχε να γίνει αυτό». Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι η αύξηση της διδακτικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών κατά 2 ώρες γίνεται για να μην προσληφθούν χιλιάδες ωρομίσθιοι και αναπληρωτές και για να εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Αναφερόμενος στην μετατροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ΝΠΙΔ, ο Π. Λαφαζάνης, υπενθύμισε ότι οι πολίτες δίνουν 50 δις στο ΤΧΣ, αλλά «δεν θα υπάρχει δημόσιος έλεγχος, για να παραμένουν οι τράπεζες στον έλεγχο της τρόικας, να πάνε σε «υπόγεια» ιδιωτικά και πολυεθνικά συμφέροντα». «Δεν σας αρκούσε η σχετική ανεξαρτησία που είχε το ΤΧΣ, θέλατε να εξασφαλιστείτε πλήρως. Παράδοση απόλυτη στην τρόικα» πρόσθεσε και κατέληξε «δεν εξουσιοδοτείστε από κανένα να χρηματοδοτείτε με λεφτά του δημοσίου ΝΠΙΔ».

 

By