Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Π. Λιαργκόβας: Η καλύτερη δυνατή λύση η διαγραφή του χρέους

Οι εκτιμήσεις του επικεφαλή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

Liargkovas2

«Θα ήταν ευχής έργο να λυθεί το θέμα του χρέους όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά δεν βλέπω τόσο μεγάλη προθυμία από τους εταίρους μας και το ΔΝΤ να διευθετήσουν το θέμα, πριν επιλυθούν τα πολιτικά ζητήματα όπως αυτό της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας» εκτιμά ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ενδεχομένως η διευθέτηση του θέματος του χρέους να αργήσει και να ακολουθήσει την όποια πολιτική εξέλιξη εδώ, γιατί οι εταίροι μας θέλουν να είναι σίγουροι ότι με οποιαδήποτε κυβέρνηση θα υπάρχει συνέχεια με αυτά που συμφωνούνται» σημειώνει ο καθηγητής Λιαργκόβας.

Ερωτηθείς για τις απόψεις που διατυπώνονται από την αντιπολίτευση για διαγραφή μέρους του χρέους, ο κ. Λιαργκόβας τονίζει: «Υπάρχει μεγάλη δυσκολία από τους εταίρους να προχωρήσουν σε διαγραφή χρέους, αν και για εμάς θα ήταν η καλύτερη δυνατή λύση, από πλευράς μείωσης του βάρους του χρέους. Αλλά αυτό σημαίνει ότι τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών που μας έχουν δανείσει, θα πάρουν μια τέτοια απόφαση. Βέβαια, από την άλλη πλευρά πρέπει να βρεθεί μια λύση, έστω και αν δεν πρόκειται για διαγραφή μέρους του χρέους. Είτε είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής είτε ένας συνδυασμός με «πάγωμα» των τόκων για ένα διάστημα. Όλα αυτά είναι δεύτερες λύσεις εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής».

Αναφορικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού στο Bloomberg ότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της χωρίς νέα βοήθεια από Ευρωζώνη και ΔΝΤ, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλή τονίζει: «Μπορεί σε αυτή τη φάση ή σε κάποια ευνοϊκή συγκυρία να το πει κανείς αυτό, αλλά μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση η χώρα όταν τα πράγματα δεν είναι τόσο ευνοϊκά στο μέλλον. Ως οικονομολόγος θα προτιμούσα μια μεγαλύτερη ασφάλεια για να βγούμε στις αγορές, όταν πια η οικονομία θα έχει διασφαλίσει την παραμονή μας στις αγορές».

By