Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ράσμουσεν: Παράδειγμα η Ελλάδα για το ύψος των αμυντικών δαπανών

Eύσημα για την Ελλάδα από τον  γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ

rasmoussen621_180214

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, επαίνεσε την Ελλάδα για το γεγονός ότι μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και προσφάτως την Εσθονία, είναι οι μόνες χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που διαθέτουν 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες» ανέφερε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής.

Όπως τονίσθηκε, ο κ. Ράσμουσεν μίλησε στη γνωστή δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» στην πόλη της Ουάσιγκτον για τους «Διατλαντικούς δεσμούς στην αβεβαιότητα της εποχής μας» και υποστήριξε ότι «οι λαοί των χωρών που βρίσκονται στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού μοιράζονται κοινές αξίες, όπως: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η τήρηση του νόμου και έχουν δώσει μάχες στη διάρκεια της ιστορίας τους για να προστατέψουν τις αξίες αυτές».

Ο κ. Ράσμουσεν υποστήριξε ότι «στην εποχή που διανύουμε οι αξίες αυτές απειλούνται περισσότερο από ποτέ», προσθέτοντας: «Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική θυμίζουν καζάνι που βράζει, στην Ασία κλιμακώνονται οι εντάσεις και οι διαφωνίες για εδαφικές διαφορές και από την άλλη πλευρά έχουμε μια Ρωσία που καταπατά τη διεθνή νομιμότητα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των διεθνών δυνάμεων».

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επισήμανε: «Τρεις είναι οι τρόποι με τους οποίους οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα της εποχής μας: με ενδυνάμωση των οικονομικών μας σχέσεων, με εμβάθυνση των προσωπικών και πολιτιστικών μας δεσμών και με ενίσχυση της ασφάλειάς μας».

Ο κ. Ράσμουσεν τόνισε ότι «οι συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει για την υπογραφή Διατλαντικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου αποτελούν σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των οικονομικών μας σχέσεων» και «εξίσου σημαντικές είναι οι προσπάθειες για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης από περιοχές εκτός Ρωσίας».

Όσον αφορά την εμβάθυνση των πολιτιστικών και προσωπικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών, ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «θα πρέπει να ενταθούν τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς επίσης και οι συνεργασίες σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο».

Τέλος, σύμφωνα με την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, ο κ. Ράσμουσεν αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι «το αίσθημα ασφάλειας είναι απαραίτητο σε έναν λαό για να ζήσει χωρίς φόβο. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν και πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στη Νατοϊκή Συμμαχία» σημείωσε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας που «παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, διατηρεί τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ της».

By