Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ράσμουσεν: H δράση της Ρωσίας εξευτελίζει την αρχή της κρατικής κυριαρχίας

Η κρίση στην Ουκρανία μας υπενθυμίζει σε όλους ότι οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε αυτή την αρχή», τονίζει ο απερχόμενος επικεφαλής της ατλαντικής συμμαχίας

nato600_050314

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι, με την προσάρτηση της Κριμαίας, εξευτέλισε την αρχή της κυριαρχίας των κρατών, αποδυναμώνοντας το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Σε άρθρο του με τίτλο «Το δικαίωμα να επιλέγεις» που δημοσιεύεται σήμερα από ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η γερμανική «Βελτ αμ Ζόνταγκ«, ο Ράσμουσεν χαρακτηρίζει τη δράση της Ρωσίας στην Κριμαία παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της.

«Εξευτελίζει την αρχή σύμφωνα με την οποία κάθε κράτος είναι κυρίαρχο και ελεύθερο να επιλέγει το πεπρωμένο του«, εκτιμά ο Ράσμουσεν.

«Η κρίση στην Ουκρανία μας υπενθυμίζει σε όλους ότι οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε αυτή την αρχή«, πρόσθεσε ο απερχόμενος επικεφαλής της ατλαντικής συμμαχίας, υπογραμμίζοντας πως η αρχή αυτή επέτρεψε στην Ευρώπη να υπερβεί τις διαιρέσεις που κληρονομήθηκαν από τον Ψυχρό Πόλεμο. «Αυτό κάνει το ΝΑΤΟ«, πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν παύει να επαναλαμβάνει πως η προσάρτηση της Κριμαίας βασίζεται στην αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, καθώς οι κάτοικοι της χερσονήσου τάχθηκαν μαζικά υπέρ της ένωσής τους με τη Μόσχα σε δημοψήφισμα, το οποίο θεωρείται όμως παράνομο από τους Δυτικούς.

By