Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ρέγκλινγκ: «Έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στην Κύπρο»

 H Κύπρος θα συνεχίσει να εφαρμόζει σωστές πολιτικές

kupros-euro

Βέβαιος ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εφαρμόζει σωστές πολιτικές, που θα οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ευημερία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, παρουσιάστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος», ενώ αναγνώρισε, ότι η προσαρμογή ήταν επίπονη.

Ανέφερε ακόμη ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο δάνειο του ESM -σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας- το οποίο εξοικονόμησε πέρυσι στον κυπριακό προϋπολογισμό 1,5% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τα επιτόκια των αγορών. Το ποσοστό αυτό, πρόσθεσε, θα ανεβαίνει όσο συνεχίζεται η εκταμίευση των δόσεων.

Σε σχέση με τις άλλες χώρες, όπως τόνισε, στην Κύπρο θα πάρει λίγο χρόνο μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της οικονομίας στον τομέα του τουρισμού και των μη οικονομικών επαγγελματικών υπηρεσιών, με λιγότερη εξάρτηση από τις τράπεζες. «Όμως η πρόοδος βρίσκεται καθ΄οδόν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Βραχυπρόθεσμα, μια σημαντική ανησυχία είναι το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM, ο οποίος όμως σημείωσε ότι οι σημερινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν καλούς δείκτες ανάπτυξης για την Κύπρο, κατά τον επόμενο χρόνο.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από την πλευρά του χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη χρηματοδοτική συνεργασία των δύο πλευρών και «χρήσιμη για την οικονομία και ιδιαίτερα για την προσπάθεια αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους».

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα «έχει αρχίσει να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα», καθώς η επίδοση της οικονομίας βελτιώνεται, η ύφεση έχει διανύσει τον κύκλο της, η ανεργία ακολουθεί για πρώτη φορά μετά από χρόνια πτωτική πορεία και τα δημόσια οικονομικά είναι υπό έλεγχο.

«Προσδοκούμε στη συνέχιση για κάποιο διάστημα ακόμη και της χρηματοδοτικής συνεργασίας με τον ESM» κατέληξε ο Κύπριος υπουργός.

Tαυτόχρονα, έξοδο της κυπριακής οικονομίας από την ύφεση το 2015 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κομισιόν το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει στην Κύπρο το 2014 κατά 2,8%, επίδοση πολύ καλύτερη από το 4,8% που προέβλεπε τον περασμένο Μάιο.

Για το 2015 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,4% και το 2016 αύξηση 1,6%.

Σχετικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις, το δημόσιο έλλειμμα το 2014 εκτιμάται ότι ήταν της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 5,8% που προέβλεπε την προηγούμενη άνοιξη. Για το 2015 προβλέπεται έλλειμμα 3,0% και το 2016 έλλειμμα 1,4%.

Όσον αφορά στην ανεργία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται το επόμενο διάστημα. Το 2014 θα κυμανθεί στο 16,2% του ΑΕΠ, το 2015 στο 15,8% και το 2016 στο 14,8%.

Τέλος, ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει το 2014 στο 0,8% ενώ θα αυξηθεί το 2015 στο 1,8% και το 2016 στο 2,5%.

By