Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρέγκλινγκ: Ο ΕΜΣ δεν μπορεί να καταγράψει κεφαλαιακές ζημιές για τα δάνεια στην Ελλάδα

Απορρίπτει νέο «κούρεμα» επικαλούμενος την επιμήκυνση της αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων

reklΑρνητικός στο ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους αλλά και στο ενδεχόμενο να καταγράψει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ)κεφαλαιακές ζημιές για τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο γενικός διευθυντής του Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal και σε ερώτηση αν ο ΕΜΣ μπορεί να καταγράψει κεφαλαιακές ζημιές για τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα, απάντησε: «Όχι. Ακούω ότι υπάρχει μία ευρεία συζήτηση για το θέμα της περικοπής του χρέους. Δεν είναι πεπεισμένος ότι αυτή είναι αναγκαία».

Συνεχίζοντας, δήλωσε: «Από την οπτική της Ελλάδας, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο στοιχείο επιδότησης στη χρηματοδότηση που παρέχουμε, χωρίς δημοσιονομικό κόστος για τις χώρες – μέλη μας, ασφαλώς. Αυτή προκύπτει από τις μακρές περιόδους λήξης, τα χαμηλά επιτόκια και το γεγονός ότι υπήρξε ακόμη και αναστολή σε κάποιες πληρωμές τόκων – έχουμε την αναστολή πληρωμής τόκων για δέκα χρόνια, ως μέρος του δεύτερου προγράμματος. Αν τα αθροίσετε όλα αυτά, πρόκειται για ένα τεράστιο στοιχείο επιδότησης. Και αυτό είναι οικονομικά ισοδύναμο με ένα κούρεμα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να δουν το θέμα με αυτό τον τρόπο».

Ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε, ότι δεν αρκεί να τεθεί ως στόχος ένα ορισμένο επίπεδο του χρέους, αναφερόμενος στον στόχο 120% του ΑΕΠ που έχει τεθεί, προκειμένου να χαρακτηρισθεί ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος. «Αυτό δεν έχει σημασία», είπε, προσθέτοντας: «Επειδή, εάν τεθεί ένα επίπεδο χρέους 120% του ΑΕΠ σε ένα χρονικό σημείο, έχει μεγάλη διαφορά, εάν η χώρα πρέπει να πληρώνει επιτόκια της αγοράς για το χρέος αυτό – που θα ήταν σήμερα στο 9% και ακόμη και αν μειωθούν θα φθάσουν στο 6% – ή εάν πληρώνει τα επιτόκια που χρεώνουμε εμείς, τα οποία είναι περισσότερο κοντά στο 1,5%. Αυτά είναι τα επιτόκια, με συν ή πλην ένα τέταρτο της μονάδας (0,25%). Δεν είναι επαρκής ανάλυση, αν κάποιος λαμβάνει υπόψη του μόνο το επίπεδο του χρέους ή τον λόγο του χρέους. Εμείς παρέχουμε χρηματοδότηση για 30 χρόνια».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By