Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ρέντσι: «Η Ιταλία δεν είναι ο κακός μαθητής της Ευρώπης»

Ναι στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης λέει ο νέος ιταλός πρωθυπουργός, αλλά με ελαστικότερους όρους – Το απόγευμα η συνάντηση Ρέντσι με Μέρκελ

rentsi600_260214

«Δεν είμαστε σκράπες. Η Ιταλία ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει, δεν είναι ο κακός μαθητής της Ευρώπης» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στους δημοσιογράφους, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Το απόγευμα ο Ματέο Ρέντσι συναντάται στο Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ για να της εκθέσει την στρατηγική του για την οικονομική ανάκαμψη και την μείωση της ανεργίας στην Ιταλία που θεωρεί ότι θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ιταλικός Τύπος επισημαίνει ότι ο Ρέντσι πρόκειται να επαναλάβει στην καγκελάριο ότι η Ιταλία δεν αμφισβητεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ότι θα συνεχίσει στην οδό των μεταρρυθμίσεων, αλλά παράλληλα θα υπογραμμίσει πως απαιτείται ελαστικότερη εφαρμογή κάποιων δεσμευτικών οικονομικών κριτηρίων, ώστε να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας αναμένεται να εκθέσει τα σχέδια της κυβέρνησής του, αρχίζοντας από τις περικοπές των δαπανών του δημοσίου -οι οποίες φέτος προβλέπεται να ανέλθουν στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ- και να διαβεβαιώσει την καγκελάριο ότι η μείωση των φόρων για τους χαμηλόμισθους (έως και 1.000 ευρώ για όποιον κερδίζει μέχρι 25.000 το χρόνο μεικτά) δεν θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας του.

Σχολιαστές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι παρά τους υψηλούς τόνους σε μέρος του γερμανικού Τύπου, με ορισμένες εφημερίδες να κάνουν λόγο για «απειλή κατά της οικονομικής πολιτικής του Βερολίνου», το αποτέλεσμα της συνάντησης Μέρκελ-Ρέντσι θα είναι θετικό, με εκατέρωθεν δέσμευση για στενότερη μελλοντική συνεργασία των δυο χωρών.

By