Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ρήξη στην ιταλική κεντροδεξιά

Αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα για τους «αντάρτες» του Μπερλουσκόνι

Vier Jahre Haft fuer Berlusconi wegen SteuerhinterziehungΤη δημιουργία νέας ομάδας στην ιταλική βουλή από αντιφρονούντες κεντροδεξιούς βουλευτές ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρώην εκπρόσωπος του Forza Italia (μέχρι πρότινος Λαός της Ελευθερίας), Φαμπρίτσιο Τσικίτο.

Σύμφωνα με τον Τσικίτο, η ομάδα αυτή απαρτίζεται από 12 βουλευτές, αλλά αναμένεται να φτάσει τα 26 μέλη.
Ο Αλφάνο, γραμματέας του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι η ρήξη στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς «ήταν αναπόφευκτη» αλλά οι γέφυρες δεν έχουν ακόμη καταστραφεί οριστικά.

Κύριο αίτημα των διαφωνούντων της κεντροδεξιάς είναι να πάψουν οι δικαστικές υποθέσεις του Μπερλουσκόνι να προσκόπτουν τη λειτουργία της κυβέρνησης και να δοθεί η έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και της ανάπτυξης καθώς και της ανεργίας, αλλά και στην προετοιμασία της ιταλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας κατά μέρος τους ακραίους τόνους.

Ο υπουργός αρμόδιος για τις συνταγματικές αλλαγές Γκαετάνο Κουαλιαριέλο, ένας από τους κύριους εκφραστές της «αποσχιστικής γραμμής», θεωρεί ότι «πλέον στην ιταλική κεντροδεξιά υπάρχουν δυο ιθύνουσες τάξεις, που δεν μπορούν να συνυπάρξουν».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Λέτα εξασφάλισε με άνεση ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία, με τη στήριξη του Σ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος έκανε στροφή 180 μοιρών, υποκύπτοντας στις πιέσεις εντός του κόμματός του, αν και αρχικά είχε επιδιώξει την πτώση της κυβέρνησης.

Ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζο Ναπολιτάνο προειδοποίησε τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας για το ενδεχόμενο μίας νέας πολιτικής αναταραχής, έπειτα από το νικηφόρο αποτέλεσμα για τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα στο Κοινοβούλιο.

«Η κυβέρνηση πέρασε τη δοκιμασία, και ξεπέρασε την πρόκληση», δήλωσε ο Ναπολιτάνο, προσθέτοντας πως ο Λέτα και η κυβέρνησή του δεν πρέπει να επιτρέψουν στο μέλλον να ξαναδημιουργηθεί παρόμοια πολιτική αναταραχή.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By