Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ρήξη στις σχέσεις Βρυξελλών – Ρώμης

Λόγος η δημοσιοποίηση της επιστολής της Κομισιόν για το προσχέδιο του προϋπολογισμού από την Ιταλία

renzi - barozo

Ρήξη στις σχέσεις Βρυξελλών – Ρώμης φαίνεται πως προκάλεσε η απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης να δημοσιεύσει την επιστολή που της απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην οποία ζητούσε διευκρινήσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε και απέκλινε από τους οριζόμενους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για αυτή την πρωτοβουλία της Ιταλίας και τόνισε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπει θετικά αυτή τη δημοσιοποίηση διότι επί του παρόντος διεξάγουμε ανεπίσημες συζητήσεις με διάφορες κυβερνήσεις. (…) είναι προτιμότερο να γίνονται αυτού του είδους οι συζητήσεις σε ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης».

Εκτός από την Ιταλία, άλλες τέσσερις χώρες έλαβαν παρόμοιες επιστολές από την Επιτροπή: η Γαλλία, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Μάλτα. Μόνο η Ιταλία όμως δημοσιοποίησε το κείμενο.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Κομισιόν έχει νομική υποχρέωση να ενημερώνει τις κυβερνήσεις όταν υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά τη συμμόρφωση των προϋπολογισμών τους με τους (ευρωπαϊκούς) κανονισμούς.

Στην επιστολή της, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου, η Επιτροπή ζητά από τη Ρώμη να της εξηγήσει μέχρι την Παρασκευή τους λόγους αυτής της δημοσιονομικής απόκλισης και τι σκοπεύει να κάνει για να τηρήσει τους κανονισμούς. Ο ιταλικός προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα λίγο χαμηλότερο από 3% -σε αντίθεση με τον γαλλικό- όμως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θεωρούνται ανεπαρκείς με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια.

Την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή ενδέχεται να ζητήσει από πολλές χώρες της Ευρωζώνης να αναθεωρήσουν τους προϋπολογισμούς τους, εάν διαπιστώσει σοβαρές παραλείψεις όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ή τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η περίπτωση της Γαλλίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη: ο γαλλικός προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα 4,3% του ΑΕΠ για το 2015 και όχι 3%, όπως είχε δεσμευτεί το Παρίσι.

«Γνωρίζετε ποιος είναι ο στόχος της Γαλλίας: ότι η προτεραιότητα θα δίνεται στην ανάπτυξη. Τίποτα δεν θα μας απομακρύνει από αυτόν τον στόχο. Αυτό ισχύει για την ερμηνεία του προϋπολογισμού μας, που θα σέβεται τους κανονισμούς με τη μέγιστη ευελιξία, αλλά επίσης και για τον στόχο της ανάπτυξης» είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής που άρχισε νωρίτερα στις Βρυξέλλες.

By