Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρίζος: φλερτάρει με το ΣΥΡΙΖΑ και τις Κυπριακές off shore ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ

Βρήκαν στην Κύπρο τον Κουμπαρά του συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ με 750.547,84 ευρώ.

deiAΕκτός από τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απάτη, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, που αντιμετωπίζει και επισύρουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη, ο κ. Ρίζος είναι πια κατηγορούμενος και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς βρέθηκαν 750.547,84 ευρώ.

Τα αδικήματα σε βάρος του συνδικαλιστή της ΔΕΗ αφορούσαν μέχρι τώρα τις «χορηγίες» της επιχείρησης προς τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ για πολυδάπανα ταξίδια στο εξωτερικό, την πολυτελή φιλοξενία ξένων συναδέλφων τους και άλλα, που φέρονται ότι ζημίωσαν την επιχείρηση με το ποσόν του 1.160.470,40.

Στην ίδια δικογραφία, που εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών, είναι επίσης κατηγορούμενοι μέλη διοικήσεων της ΔΕΗ, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, αλλά και στελέχη του Οργανισμού Κοινωνικών Εκδηλώσεων (ΟΚΔΕ) της επιχείρησης, που φέρονται να έχουν υπογράψει τις συγκεκριμένες αποφάσεις την επίμαχη περίοδο (δεκαετία 1999 ? 2010).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», αποκαλύφτηκε, έπειτα από έρευνες της Αρχής για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος (ξέπλυμα) και του προέδρου της, αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη, ο άγνωστος… κουμπαράς του συνδικαλιστικού στελέχους της ΓΕΝΟΠ με 750.547,84, με αποτέλεσμα να επεκταθεί η εναντίον του ποινική δίωξη.

Πρόκειται για «μαύρο χρήμα» που αποκαλύφτηκε στην Κύπρο, σε δύο λογαριασμούς offshore εταιρείας, που ανήκουν στον συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ και στις δύο κόρες του, τη Χριστιάνα, που αντιμετώπιζε κατηγορίες στην ίδια υπόθεση, και στην Ιωάννα, δικηγόρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος της Αρχής ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα κατατεθειμένα στους παραπάνω λογαριασμούς ποσά αποτελούν τμήμα του προαναφερθέντος εγκληματικού προϊόντος απάτης, ύψους 1.160.470,40 ευρώ», δηλαδή των χρημάτων με τα οποία ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο από τις «χορηγίες» της ΔΕΗ προς τους συνδικαλιστές.

Πάρτι εκατομμυρίων

Τα ευρήματα της Αρχής, που έκανε φύλλο και φτερό λογαριασμούς αλλά και περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Ρίζου, είναι ενισχυτικά της ήδη πλούσιας δικογραφίας, που αφορά τη ζημιά, την οποία υπέστη η ΔΕΗ από το… πάρτι εκατομυρίων ευρώ (τη δεκαετία 1999 – 2010), στο οποίο μετείχαν -σύμφωνα με τις κατηγορίες- πρώην στελέχη της επιχείρησης, που φέρονται να έχουν υπογράψει τις συγκεκριμένες αποφάσεις την επίμαχη περίοδο, αλλά και εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ, όπως και του Οργανισμού Εκδηλώσεων της Επιχείρησης, μέσω της χρηματοδότησης υπερτιμολογημένων εκδηλώσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολλές από τις οποίες αν και πληρώθηκαν, είτε δεν έγιναν ποτέ είτε δεν ολοκληρώθηκαν…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής, «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα κατατεθέντα στους παραπάνω λογαριασμούς ποσά αποτελούν τμήμα του προαναφερθέντος εγκληματικού προϊόντος απάτης, ύψους 1.160.470,40 ευρώ».

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αρχή ξεπλύματος καταλήγει ότι: «Yπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής των τριών προαναφερθέντων προσώπων, για το έγκλημα της νομιμοποίησης του παραπάνω εγκληματικού προϊόντος, το οποίο απέκρυψαν και ειδικότερα του κατατεθειμένου στους προαναφερθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς τμήματος, το οποίο διεχέτευσαν μέσω του τραπεζικού συστήματος και απέκρυψαν πίσω από την ανωνυμία της offshore εταιρείας και το τραπεζικό απόρρητο, με σκοπό πάντοτε να συγκαλύψουν την αληθή προέλευσή του?.

Δέσμευση περιουσίας

Σε άλλο σημείο αναφέρεται -σύμφωνα με πληροφορίες- για τα ακίνητα της οικογένειας Ρίζου, που δέσμευσε η Αρχή: «Eπειδή το εντοπισθέν τμήμα του εγκληματικού προϊόντος, του οποίου επιδιώκεται η νομιμοποίηση, δεν είναι δυνατόν να δεσμευτεί από εμάς στην αλλοδαπή τράπεζα, θα πρέπει να δεσμευτεί, κατ΄εφαρμογή του άρθρου 46 του Ν. 3691/2008, αντίστοιχης αξίας νόμιμη περιουσία και υπάρχει προς τούτο κατεπείγουσα ανάγκη.

Τέτοια περιουσία αποτελούν τα εξής ακίνητα, η αξία των οποίων αντιστοιχεί σε τμήμα εγκληματικού προϊόντος.

α. Διαμέρισμα 3ου ορόφου επιφανείας 290,50 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 189,49 τ.μ. στη Βούλα Αττικης, στην οδό… και ανήκει στον Ρίζο Ρίζο.

β. Διαμέρισμα 3ου ορόφου, επιφανείας 119,08 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 15 τ.μ., στον Δήμο Ζωγράφου, στην οδό… και ανήκει στη Χριστιάνα Ρίζου.

γ. Διαμέρισμα 4ου ορόφου επιφανείας 25,24 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 15 τ.μ., στον Δήμο Ζωγράφου, στην οδό… και ανήκει κατά 100% στη Χριστιάνα Ρίζου.

δ. Διαμέρισμα 2ου ορόφου, επιφανείας 126,70 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 5 τ.μ., που βρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων, επί της οδού… και ανήκει κατά 100% στην Ιωάννα Ρίζου.

Από το 1990 η πλούσια συνδικαλιστική του δράση

Συνδικαλιστικά, ο Ρίζος Ρίζος κάνει το ξεκίνημά του το 1990. Πολιτικά εντάσσεται στον χώρο της Αριστεράς. Στηριζόταν στη ΓΕΝΟΠ από τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις αρχές του 2011, οπότε διαγράφηκε από το κόμμα. Τότε ο ίδιος ανακοίνωσε και την παύση της ιδιότητάς του ως οργανωτικού γραμματέα. Είχαν αρχίσει να βγαίνουν καταγγελίες για την εκτός συνδικαλισμού δράση του. Αυτές τον έφεραν ως συμμετέχοντα σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και ενεργειακών υπηρεσιών, την ENCOM (ανήκε σε μία από τις δύο κόρες του), σε κτηματομεσιτική εταιρεία, η οποία μάλιστα «χτύπαγε» σπίτια σε πλειστηριασμούς και πιο παλιά γύρω στο 1990 σε διαφημιστική εταιρεία. Ο ίδιος είχε αρνηθεί τις καταγγελίες.

Δίπλα στον Ν. Φωτόπουλο

Ως γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, το 2007 στήριξε τον πάλαι ποτέ ισχυρό συνδικαλιστή Νίκο Φωτόπουλο στην πρώτη εκλογή του ως προέδρου της Ομοσπονδίας. Ο ίδιος, παρά τη σε βάρος του άσκηση ποινική δίωξης για το «πάρτι» των επιδοτήσεων προς τη ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ την περίοδο 2008-2010, συνέχισε να συνδικαλίζεται. Στις τελευταίες εκλογές της ΓΕΝΟΠ τον Οκτώβριο του 2012, κατέβηκε πάλι με την παράταξη ΣΑΔ, κέρδισε δύο έδρες και στήριξε τον Νίκο Φωτόπουλο για να βγει πρόεδρος. Τον Απρίλιο του 2013 ο Ρίζος Ρίζος μαζί με τον Ν. Φωτόπουλο με ενιαία παράταξη (ΕΑΜΕ) διεκδίκησαν και κέρδισαν τη συμμετοχή του τελευταίου στο ΔΣ της ΔΕΗ. Σήμερα, ο Ρίζος Ρίζος είναι απλό μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ.
Ο πρώην γραμματέας της ΓΕΝΟΠ παραμένει στη ΔΕΗ, παρ” ότι έχει πιάσει το όριο συνταξιοδότησης. Το παράλογο, όμως, όπως αφήνει να εννοηθεί και σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» Γ. Αδαμίδης είναι πως η διοίκηση της ΔΕΗ θα μπορούσε να προχωρήσει σε «καταγγελία των συμβάσεων όλων όσοι έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και υπερέβησαν το όριο ηλικίας της κατηγορίας τους αποδεικνύοντας εμπράκτως και τη δική σας (σ.σ. αναφέρεται στον πρόεδρο της ΔΕΗ) πρόθεση για ανανέωση της επιχείρησης η οποία και αποτελεί βασική αναγκαιότητα». Κι αυτό, όπως ο ίδιος εξηγεί, καθώς για την παραμονή στην υπηρεσία «δεν συντρέχουν εξαιρετικοί υπηρεσιακοί λόγοι. Πρόκειται για τα λεγόμενα -ψυγεία- και όσους έχουν συνδικαλιστική ιδιότητα».

ΠΗΓΗ: «Έθνος»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By