Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Έριξε» τις ασιατικές αγορές η Κύπρος

Οι φόβοι για ένα ντόμινο «καταστροφών» ξεκίνησαν και αναμένεται με αγωνία η εξέλιξη.

stocksΑπότομη πτώση παρουσίασαν τα ασιατικά χρηματιστήρια και η αγορά πετρελαίου έπειτα από την ανακοίνωση της επιβολής φόρου επί των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, σε αντάλλαγμα για το σχέδιο διάσωσης -μέτρο που αναβίωσε τους φόβους των αγορών για την κρίση στην Ευρωζώνη.

Με σημαντικές απώλειες 2,71% έκλεισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Χρηματιστήριο στο Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei 225 των κύριων διαπραγματεύσιμων μετοχών έκλεισε με απώλειες 340,32 μονάδων στις 12.220,63 μονάδες.

Ταυτόχρονα, το ευρώ υποχώρησε στην ιαπωνική αγορά συναλλάγματος φθάνοντας στα 121,75 γεν στις 15.00 τοπική ώρα (08.00, ώρα Ελλάδος), έναντι 124,61 στο κλείσιμό του την Παρασκευή.

Ανάλογη κατάσταση επικράτησε και στις άλλες ασιατικές αγορές. Ο δείκτης Χάνγκ Σενγκ του Χονγκ Κόνγκ είχε απώλειες 2,1% μέχρι το μεσημέρι (τοπική ώρα), ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S.&P./ASX 200 παρουσίασε πτώση 1,5% και στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times υποχώρησε κατά 0,8%.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν τα πρώτα που άνοιξαν μετά την ανακοίνωση σοκ στις Βρυξέλλες, τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο και την απαίτηση εισαγωγής φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις της Κύπρου.

«Το ζήτημα δεν είναι απλά αν η κυβέρνηση της Κύπρου στηρίζει το σχέδιο διάσωσης. Η αγορά ανησυχεί ότι αυτή η ανακοίνωση μπορεί να στείλει ένα αρνητικό μήνυμα για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ », τονίζουν αναλυτές της DBS, που περιμένουν με αγωνία να δουν την τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

 

 

By