Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ραγδαία η ανάπτυξη του gay τουρισμού

Μια από τις σημαντικές τάσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου, ΙΤΒ, είναι η ραγδαία ανάπτυξη του «gay- τουρισμού» – Στους δημοφιλείς προορισμούς η Μύκονος

ITB-gay6940_110314

Για άλλη μία φορά η ITB κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη του λεγόμενου «gay τουρισμού». Πρόκειται για έναν από τους δυναμικότερους και πιο προσοδοφόρους τομείς της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Oι κατά κεφαλήν δαπάνες των ομοφυλόφιλων πελατών στις διακοπές τους είναι κατά 57% υψηλότερες από εκείνες των ετεροφυλόφιλων.

Όλο και περισσότερες εταιρείες κάνουν ανοίγματα στον gay-τουρισμό

Ο gay ή LGBT (lesbians, gay, bisexual, trans gendered) τουρισμός, όπως αποκαλείται στη διεθνή αγορά, αφορά αποκλειστικά στα ομοφυλόφιλα άτομα που πραγματοποιούν ταξίδια σε φιλικούς για τη «διαφορετικότητά» τους προορισμούς (gay friendly προορισμοί). Σύμφωνα με έρευνες, το μερίδιο του LGBT- τουρισμού στην παγκόσμια αγορά υπερβαίνει το 10%. Οι αφίξεις τους σε διάφορους προορισμούς υπολογίζονται σε 75 εκατομμύρια, επισημαίνει ο Τζον Τανζέλα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Διεθνούς Ταξιδιωτικού Συνδέσμου Γκέι και Λεσβιών, IGLTA (International Gay & Lesbian Travel Association). «Σε ώριμες „gay τουριστικές αγορές“, όπως π.χ. στις ΗΠΑ, πολλές mainstream εταιρείες απευθύνονται στοχευμένα πλέον σε gay ταξιδιώτες. Διαπιστώνουμε ότι δεν είναι μόνο οι εξειδικευμένες εταιρείες της LGBT αγοράς, που απευθύνονται στην συγκεκριμένη ομάδα-στόχο, αλλά όλο και περισσότερες εταιρείες κάνουν ανοίγματα στην ομάδα αυτή», λέει Τζον Τανζέλα.

mykonos600_110314

Στην Ελλάδα θεωρείται η Μύκονος ιδιαίτερα gay friendly

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του IGLTA, «δεν σημειώνεται μεγέθυνση της ομάδας-στόχου, αλλά απλά αυτή έχει γίνει πλέον πιο αποδεκτή, ενώ όλο και περισσότερες οργανώσεις προωθούν τον LGBT- τουρισμό».

Ο Τζον Τανζέλα εκτιμά ότι με τον χρόνο ο «gay-τουρισμός» γίνεται αποδεκτός σε όλο και περισσότερες χώρες. «Υπάρχουν χώρες που θεωρούνται ιδιαίτερα gay friendly, για παράδειγμα οι ευρωπαϊκές. Ταυτόχρονα, όμως, παρατηρείται ότι σε κάποιες χώρες έχουν ψηφισθεί εχθρικοί προς τους ομοφυλόφιλους νόμοι, π.χ. στην Ουγκάντα και τη Νιγηρία. Επίσης καταγράφονται ομοφοβικές συμπεριφορές στη ρωσική κοινή γνώμη».

Ο πρόεδρος του IGLTA διευκρινίζει ότι μια gay friendly χώρα δεν σημαίνει οπωσδήποτε μια χώρα που, για παράδειγμα, έχει υιοθετήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων, αλλά μια χώρα στην οποίοι οι ομοφυλόφιλοι είναι ευπρόσδεκτοι. «Η πλειονότητα των gay θεωρεί φιλικούς προορισμούς τις περιοχές, όπου μπορούν χωρίς πρόβλημα να κρατούν το χέρι του συντρόφου τους επισκεπτόμενοι δημόσιους χώρους». Στην Ελλάδα θεωρείται η Μύκονος ιδιαίτερα gay friendly, παρατηρεί ο Ράσελ Λορντ από την Kenes-Tours. «Όταν μπαίνουν δύο άνδρες ή δύο γυναίκες σε ξενοδοχείο και ζητούν ένα διπλό κρεβάτι, θα πρέπει η reception να ανταποκρίνεται στην επιθυμία τους και όχι να δίνει δωμάτιο με δύο κρεβάτια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λορντ.

Στους φιλικούς προς τους ομοφυλόφιλους προορισμούς ανήκουν οι ΗΠΑ, τα ελληνικά νησιά, η Αυστραλία και η Ισπανία, όπου φέτος θα γίνει το ετήσιο συνέδριο του ILGTA.

mykonos704-487_110314

Περισσότερα χρήματα και συχνότερα διακοπές

Περιγράφοντας την LGBT-αγορά, ο Τζον Τανζέλα επισημαίνει ότι είναι το ίδιο διαφοροποιημένη όπως η γενική τουριστική αγορά. Υπάρχει μια διαφορά στον προϋπολογισμό και στη συχνότητα των διακοπών. «Συνήθως, επειδή οι περισσότεροι gay δεν έχουν παιδιά, διαθέτουν περισσότερα χρήματα στα ταξίδια τους. Κάνουν επίσης συχνότερα διακοπές», εξηγεί ο κ. Τανζέλα.
Στη gay- τουριστική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της δικτύωσης, η οποία διασφαλίζει στους χρήστες σημαντικές πληροφορίες για τους τουριστικούς προορισμούς. Η ανταλλαγή εμπειριών μέσω των δικτύων διασφαλίζει τη διάχυση των πληροφοριών.

Από τον LGBT- τουρισμό αντλεί σημαντικά οφέλη και ο τουρισμός των πόλεων (city break). Τα λεγόμενα LGBT-events (pride days, lifeball κλπ) στις πόλεις της Ευρώπης συνιστούν δημοφιλείς προορισμούς για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

By