Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ραιχενμπαχ: «Η Ελλάδα καταγράφει δυναμική στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»

Αισιόδοξος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας στη χώρα μας εμφανίστηκε ο επικεφαλής της task force της Ε.Ε. στην Ελλάδα.

raixenbach2Από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο Χορστ Ράιχενμπαχ χαρακτήρισε δεδομένη τη δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων  στην Ελλάδα αν και εκτίμησε πως η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι πιο ελπιδοφόρα. Πάντως ο επικεφαλής της task force, εξέφρασε αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνηση.

Σε δύο άξονες εντόπισε τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων, τη σημαντική μείωση του εργατικού κόστους ανά μονάδα προϊόντος και στην  αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, κυρίως, προς μη ευρωπαϊκές χώρες. Ο Χόρστ Ράιχενμπαχ δήλωσε πως μια μείωση του διοικητικού βάρους κατά 50% θα μπορούσε να αυξήσει κατά 10% την αξία των ελληνικών εξαγωγών.

Ο Ευρωπαίος τεχνοκράτης εστιάζει την αισιοδοξία τους ως προς την ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, αφενός στα 4,5 δισ. ευρώ ανά έτος που θα διατίθονται από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ και αφορούν στην χρονική περίοδο 2014-20, στα 2 δισ. που θα δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, στην καταβολή των δόσεων ύψους 8 δισ. ευρώ από το διεθνές δάνειο, με βάση όσα προβλέπει  το τρίτο Μνημόνιο.

Ο κ. Ραίνχεμπαχ, ωστόσο έβγαλε και κίτρινες κάρτες προς την ελληνική κυβέρνηση για καθυστερήσεις, στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου, στη βελτίωση του συστήματος κρατικών προμηθειών αλλά και στη βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος.

By