Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ρακιντζής: Υποψίες για κρούσματα διαφθοράς στους ΟΤΑ

Στους 250 ανέρχονται οι επίορκοι που έχουν φύγει από το Δημόσιο

rakintzhs leandros

Τον «κίνδυνο» να προκύψουν νέα κρούσματα διαφθοράς ανάλογα με αυτά που αποκαλύφθηκαν για τη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «βλέπει» ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής στους ΟΤΑ, με τη σύσταση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Οι δήμοι βρήκαν μια νέα φάμπρικα με καινούργιες ΜΚΟ που παρέχουν υπηρεσία στους δήμους και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια» ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Το περασμένο διάστημα έγιναν τέτοια 11 ΚΟΙΝΣΕΠ στο δήμο Λαμίας. Είναι πολίτες και φορείς που τους πληρώνουν για να παρέχουν υπηρεσίες του δήμου. Υπάρχει κίνδυνος τα ΚΟΙΝΣΕΠ να γίνουν νέες ΜΚΟ νέες εστίες διαφθοράς» προειδοποίησε ο κ.Ρακιντζής.
Κατήγγειλε επίσης ότι οι «ΟΤΑ κάνουν απευθείας αναθέσεις και όλες οι πρόσφορες που γίνονται είναι μεγαλύτερες από τις τιμές της αγοράς».

Ο Λέανδρος Ρακιντζής έκανε ακόμη αναφορά σε προμήθειες υλικών στα νοσοκομεία που κοστίζουν 2,5 ευρώ έναντι 520 ευρώ ενώ τόνισε ότι πολλοί υπουργοί κρατάνε ακόμη αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, άνω των 1600 κυβικών παραβιάζοντας τη νομοθεσία. Εξήγησε επίσης ότι λόγω της πολυτυπίας των οχημάτων στο δημόσιο δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός στη συντήρηση και οικονομία κλίμακας.

«Έχουμε υπερβάσεις γιατί δεν υπάρχουν κυρώσεις… έγιναν τηλεφωνήματα άξιας 285 εκατ. ευρώ στο δημόσιο» κατήγγειλε. .

Αναφέρθηκε όμως και σε μια σειρά από άλλες υποθέσεις διασπάθισης χρήματος στο Δημόσιο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πανεπιστήμιο έμεινε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με όλα τα φώτα ανοιχτά, πρωί και βράδυ, με αποτέλεσμα να ξοδευτούν για δυο μήνες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα. «Μού είπαν ότι είχαν διεθνές συνέδριο… Είχαν όμως ανοιχτά και τα φώτα του κυλικείου» σχολίασε.

Ο κ. Ρακιντζής πρόσθεσε ότι έχουν απολυθεί μέχρι στιγμής 250 επίορκοι από το δημόσιο.

 

By