Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρανιέρι: «Δεν είμαι μάγος… Χρειάζεται χρόνος… Θα με βοηθήσει ο Καραγκούνης…» -Έτοιμος ο “Τόρο”

Ευχάριστα τα νέα στην Εθνική, καθώς ο Βασίλης Τοροσίδης τέθηκε στην απόλυτη διάθεση του Κλαούντιο Ρανιέρι. Κάτι που χαροποίησε τον Ιταλό τεχνικό -και όλους μας- ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο «Τόρο» θα είναι έτοιμος, πριν την προπόνηση!

ranieri-st-final-finlandia-ellada-1600Ο Ρανιέρι λοιπόν, είπε αρκετά ενδιαφέροντα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας πως, δεν είναι μάγος να τα αλλάξει όλα από την μία ημέρα στην άλλη.

Η απάντηση στην σχετική -με τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει- ερώτηση:

«Από την στιγμή που δεν έχεις τον χρόνο να δουλέψεις με τους ποδοσφαιριστές, είναι ακόμη πιο δύσκολο να προπονείς την Ελλάδα, η οποία έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, έναν δυνατό χαρακτήρα και πολλές επιτυχίες. Χρειάζεται χρόνος για να περάσεις την δική σου φιλοσοφία.

Χρειάζεται επίσης χρόνος για να μάθεις τους παίκτες, πως ακριβώς παίζουν, αλλά και για τους ίδιους για να προσαρμοστούν στα δικά σου πλάνα. Στο πρώτο ματς οι παίκτες μας δεν είχαν ρυθμό και παιχνίδια στα πόδια τους, αλλά με τον καιρό αυτό αλλάζει.

Το πιο σημαντικό είναι να αποκτήσω πολύ καλή σχέση με τους παίκτες μου. Να δω τι μπορούν να κάνουν και αυτοί να καταλάβουν το πλάνο μου. Η σκληρή άμυνα και η ανάπτυξη επιθέσεων με αντεπιθέσεις πρέπει να αλλάξει.

Δεν είναι δυνατόν όμως να αλλάξουν αμέσως τα πράγματα. Ο προπονητής μπορεί να έχει επιθυμίες αλλά δεν μπορεί να πει, θέλω αυτό, αυτό κι αυτό, και να γίνει. Πρέπει να περάσουν στους παίκτες τη αγωνιστική νοοτροπία μου, αλλά χρειάζεται υπομονή. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, το τι μπορούν να κάνουν οι παίκτες και τι θέλει ο προπονητής. Πρέπει να βρούμε μία συμβιβαστική λύση ανάμεσα σε αυτά τα δύο».

Για το παιχνίδι κόντρα στην Φινλανδία:

«Η Φινλανδία είναι μια πολύ καλή ομάδα που παίζει ωραίο και οργανωμένο ποδόσφαιρο. Επίσης έχει έναν πολύ καλό προπονητή που έχει περάσει την φιλοσοφία του. Είναι μια ομάδα που παίζει καλά, αλλά το σημαντικό για εμάς είναι ένα θετικό αποτέλεσμα. Ξέρουμε ότι θα έχουμε ένα δύσκολο παιχνίδι, αλλά θέλουμε να το κάνουμε δύσκολο και γι” αυτούς.

Μου αρέσει να βλέπω την ομάδα μου να παίζει σαν ομάδα, με περισσότερη αντοχή, πάθος και ταχύτητα. Η Φινλανδία κλείνει καλά τους χώρους της και αν παίξουμε σε αργό τέμπο θα τους δώσουμε χρόνο να οχυρωθούν καλά. Θέλω από τους παίκτες μου να παίξουν ομαδικά και να κάνουν αυτό που πρέπει. Στα τελευταία παιχνίδια η Φινλανδία κέρδισε το 70% των προσωπικών μονομαχιών. Αυτό που θέλω στο μεταξύ μας ματς είναι να τις κερδίσουμε με 1% παραπάνω».

Για το πως θα προσεγγίσει το ματς, αναφορικά με τον σχηματισμό:

«Δεν θα παίξουμε με διαφορετικό σχήμα. Δεν είμαι μάγος για να μπορέσω να κάνω τις αλλαγές σε ένα-δύο παιχνίδια. Χρειάζονται πολλά πράγματα για να γίνει αυτό και προπάντων χρειάζεται χρόνος».

Για τον Γιώργο Καραγκούνη και τον νέο του ρόλο στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα:

«Όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Γιώργος Καραγκούνης, αλλά τα χρόνια περνούν. Είναι σωστό που ο Καραγκούνης που μένει δίπλα μου, για να με βοηθήσει να φτιάξουμε την Εθνική αλλά και την δική του καριέρα. Μπορεί να δώσει την εμπειρία του στους νέους παίκτες, οι οποίοι χρειάζονται κάποιον που πρέπει να τους δείξει πως είναι το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Ο Καραγκούνης μπορεί να το κάνει. Μίλησα μαζί του και του είπα τι θέλω από την ομάδα. Η φιλοσοφία του ιταλικού και του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι πολύ διαφορετική. Πρέπει να αλλάξουμε. Πρέπει να επιτεθούμε. Δεν είναι το καλύτερο να περιμένεις πίσω από την μπάλα».

Για τις όποιες ομοιότητες και τις όποιες διαφορές του ματς του Σαββάτου σε σύγκριση με εκείνο της πρεμιέρας:

«Είναι διαφορετικό παιχνίδι, διαφορετικές ομάδες. Κατά την άποψή μου η Φινλανδία είναι πιο καλά οργανωμένη. Με την Ρουμανία δεχθήκαμε γκολ στο 8ο λεπτό με πέναλτι και στην συνέχεια οι Ρουμάνοι έπαιξαν όλοι μαζί ως ομάδα και ήταν δύσκολο να τους διασπάσουμε, παίζοντας και με παίκτη λιγότερο. Είδαμε παιχνίδια της Φινλανδίας με τους παίκτες μου και νομίζω ότι έχουν αντιληφθεί τι πρέπει να κάνουμε».

a_ranieri_torosidisΓια το κατά πόσο είναι έτοιμος ο Βασίλης Τοροσίδης:

«Νομίζω ότι ο Τοροσίδης είναι διαθέσιμος. Το ελπίζω και θα το εξετάσουμε μετά το τέλος της προπόνησης».

(Ο άσος της Ρόμα δικαίωσε τις προσδοκίες του προπονητή, καθώς, λίγο αργότερα, έδειξε πως είναι έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του).

Ο κ.Ρανιέρι εξήγησε, τέλος, τους λόγους για την κλήση του Φάνη Γκέκα:

«Για το συγκεκριμένο παιχνίδι θεωρώ πως έκανα την καλύτερη δυνατή επιλογή. Ο Γκέκας πέτυχε πολλά γκολ στην Τουρκία και καλώντας τον ήθελα να του δείξω πως τον υπολογίζω και δεν τον έχω ξεχάσει».

Βέβαια η πρόσκληση έγινε… κόψιμο αλλά, όπως το έθεσε ο κ.Ρανιέρι, μάλλον προς το μέρος του οδεύει το δίκιο.

Β.Μ.

 

By