Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ραντεβού μετά τις γερμανικές εκλογές

Δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, εξαιτίας της γερμανικής προεκλογικής περιόδου.

GermanParliamentΔεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη, που βρίσκεται… «στην αναμονή» λόγω γερμανικών εκλογών, καθώς όλες οι δυσάρεστες ή δύσκολες αποφάσεις έχουν μετατεθεί για μετά τις 22 Σεπτεμβρίου προκειμένου να μη «διαταραχθεί» η προεκλογική εκστρατεία της Άνγκελα Μέρκελ.

“Ετσι η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης που ξεκινά σήμερα στο  Βίλνιους της Λιθουανίας, θα αποτελέσει ένα ευχάριστο διάλειμμα για το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως σχολιάζει η Deutsche Welle.

«Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και μοιάζει κάπως σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο. Ξαναντάμωμα και προγραμματισμός για τους επόμενους μήνες», γράφει χαρακτηριστικά η DW . Ο Φάμπιαν Τσουλέγκ, οικονομικός εμπειρογνώμων του European Policy Centre υποστηρίζει ότι η διαχείριση της ευρωκρίσης έχει «παραλύσει» λόγω των γερμανικών εκλογών. «Υπάρχουν τρία θέματα που έχουν μετατεθεί για τον Οκτώβριο» λέει ο Ευρωπαίος διπλωμάτης: «Όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, χώρες σε προγράμματα τα οποία όμως ολοκληρώνονται τους επόμενους μήνες. Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα με την Ελλάδα, που όπως παραδέχθηκε η γερμανική κυβέρνηση θα χρειαστεί κι άλλα χρήματα».

Μέρκελ και Σόιμπλε έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει νέο κούρεμα χρέους και θέτουν μόνο το ερώτημα του χρηματοδοτικού κενού το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσει μέσα στους επόμενους μήνες. Ακόμη και σε περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, οι αναλυτές στη Γερμανία πιστεύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αναγκαστεί η Μέρκελ να αλλάξει άποψη για το κούρεμα. “Αλλωστε και ο υποψήφιος της SPD Πέερ Στάινμπρουκ έχει ταχθεί κατά ενός τέτοιου ενδεχόμενου. «Υπάρχει μια βασική γραμμή στη γερμανική πολιτική διάσωσης του ευρώ, που στην ουσία δεν πρόκειται να αλλάξει και μετά τις 22 Σεπτεμβρίου, ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει την καγκελαρία», υποστηρίζει η Νίνα Σικ από το Open Europe Institut. «Το ίδιο ισχύει και για την γερμανική επιμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία της Ευρώπης», προσθέτει.

Το μέλλον της Ευρώπης και η ανανέωση των θεσμών της αποτελεί ένα ακόμη θέμα, σημειώνει η DW . H Άγκελα Μέρκελ μιλά πάντα για περισσότερη Ευρώπη, αλλά με αυτό δεν εννοεί και μεταβίβαση περισσότερης εξουσίας από τα κράτη στις Βρυξέλλες.  Το κυριότερο όμως ζήτημα που θα κληθεί η Ευρώπη να διαχειριστεί μετά τις γερμανικές εκλογές είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, καθώς στην ΕΕ υπάρχουν 26 εκ. ανέργων εκ των οποίων τα 5,5 είναι νέοι.

Πηγή: dw.de

(Visited 1 times, 1 visits today)
By