Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

«Ραντεβού» με την ανάπτυξη το β΄ εξάμηνο δίνει ο Ολι Ρεν

Οι τέσσερις πυλώνες της Ε.Ε. για την τόνωση της οικονομίας

olirehnΑνάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά το β” εξάμηνο του έτους και οριακή τόνωση της απασχόλησης το 2014 «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν.

Παρόλα αυτά, όπως τονίζει, η ανεργία παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και «πρέπει να κάνουν οτιδήποτε χρειάζεται για να καταπολεμήσουμε αυτή την μεγάλη πρόκληση».

Η στρατηγική της Ε.Ε. για την τόνωση της ανάπτυξης εστιάζει σε τέσσερα σημεία:

Πρώτον, κάθε κράτος-μέλος πρέπει να παραμείνει προσηλωμένο στη διαρκή βελτίωση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών του. Η δημοσιονομική προσαρμογή, σημειώνει ο Όλι Ρεν, συνεχίζεται και το 2013 αλλά με πιο αργούς ρυθμούς από το 2012.

Δεύτερον, πρέπει να διατηρηθεί, και όπου χρειάζεται να αυξηθεί, ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Τρίτον, πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν επεξεργάζεται μια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της δανειοδότησης της πραγματικής οικονομίας, με συνδυασμό χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να αυξηθούν οι διαθέσιμες πηγές χορήγησης πίστωσης προς τις ευρωπαϊκές ΜΜΕ.

Τέταρτον, θα πρέπει να συνεχιστεί η εντυπωσιακή πρόοδος που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης, με στόχο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός να καταστεί πλήρως λειτουργικός έως τον Σεπτέμβριο 2014.

«Αυτή είναι η συνεισφορά της Ευρώπης στην ατζέντα του G20 σε επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλησης. Είναι ισορροπημένη και φιλόδοξη και ευελπιστώ ότι το ίδιο θα ισχύει και για τη συμβολή όλων των μεγάλων οικονομιών», σημειώνει ο Όλι Ρεν.

«Οι ανισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αμβλυνθεί με την κρίση αλλά πρέπει να συνεχίσουμε με αποφασιστικές πολιτικές προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν θα διευρυνθούν εκ νέου όταν επιταχυνθεί η ανάπτυξη» καταλήγει ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By