Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ρατσιστής οδηγός κατέβασε με τη βία αλλοδαπούς επιβάτες

Οδηγός στις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης αποβίβασε επιβάτες επειδή ήταν αλλοδαποί και έγχρωμοι.

lewforioΟδηγός του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης καταγγέλλεται ότι αποβίβασε δύο επιβάτες επειδή ήταν αλλοδαποί και έγχρωμοι. Όταν  μάλιστα, αντέδρασαν κάποιοι από τους υπόλοιπους επιβαίνοντες στο λεωφορείο, άρχισε να φωνάζει λέγοντας: «Ε ναι, ρε! Είμαι χρυσαυγίτης! Είμαι χρυσαυγίτης! Τρέχει κάτι;».

Την καταγγελία έκανε μια επιβάτισσα του οχήματος, ενώ 11 δικηγόροι που συμμετέχουν στην Αμεση Πράξη κατά της Ρατσιστικής Βίας στη Θεσσαλονίκη έκαναν σχετική αναφορά προς τον ΟΑΣΘ και τον Συνήγορο του Πολίτη και έφεραν το θέμα στη δημοσιότητα.

Στην καταγγελία, όπως την κατέγραψαν οι δικηγόροι, αναφέρονται τα εξής: «Στις 10.4.2013, επιστρέφοντας από την εργασία μου ανέβηκα σε όχημα της λεωφορειακής γραμμής ΟΑΣΘ υπ” αριθ. 26 (Καλλιθέα – Πλατεία Ελευθερίας). Στη στάση Ρήγα Φεραίου 1 επιχείρησαν να επιβιβαστούν από την πίσω πόρτα του λεωφορείου, μεταξύ άλλων επιβατών, και δύο μάλλον αφρικανικής καταγωγής έγχρωμα άτομα. Μόλις επιβιβάστηκαν, ο οδηγός σταμάτησε απότομα το όχημα, κατέβηκε από την μπροστινή πόρτα και απευθύνθηκε μεγαλόφωνα προς τους δύο εγχρώμους λέγοντας επιτακτικά «Εσείς οι δύο κάτω!». Αυτοί έκπληκτοι τον κοίταξαν, και ο ένας από αυτούς τον ρώτησε «γιατί;», αλλά μπροστά στην επίμονη και επιθετική στάση του οδηγού τελικά κατέβηκαν.  Οπως κάποιοι από τους επιβάτες μουρμούρισαν, σταμάτησε ξανά απότομα το λεωφορείο στη μέση του δρόμου και είπε: «Εχει κανείς πρόβλημα; Να έρθει εδώ να μου το πει τώρα»! Ακούγοντας δε ψιθύρους του τύπου «είναι φασίστας, είναι φασίστας», ο οδηγός άρχισε να ωρύεται «Ε ναι, ρε! Είμαι χρυσαυγίτης! Είμαι χρυσαυγίτης! Τρέχει κάτι;»! Λέγοντας δε αυτά, προτάσσει επιδεικτικά το μενταγιόν που φορούσε εξωτερικά με εμφανέστατο το γνωστό σύμβολο του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού και προσθέτει με καμάρι: «Εχω και τατουάζ στο μπράτσο»! Μόνο κάποιος ηλικιωμένος κύριος κατάφερε να αντιδράσει, διακόπτοντας τον και λέγοντάς του: «Τι είναι αυτά που λες, δεν μας νοιάζουν οι πολιτικές σου πεποιθήσεις, εσένα δουλειά σου είναι να οδηγείς το λεωφορείο και να μας πας στις δουλειές μας, ξεκίνα». Έπειτα από αυτό ο οδηγός ξεκίνησε και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ξανασταμάτησε στην επόμενη στάση (Μαύρος Γάτος), όπου κατέβηκα ταραγμένη και φοβισμένη».

Οι δικηγόροι αναφέρουν ότι τα στοιχεία της καταγγέλλουσας βρίσκονται στη διάθεσή τους και ζητούν: «Να διερευνήσετε άμεσα το προαναφερθέν επικίνδυνο για την κοινωνική ομαλότητα περιστατικό και να προβείτε στις ενδεδειγμένες κατά νόμον κυρώσεις, ενημερώνοντάς μας πάραυτα για την όποια εξέλιξη. Ταυτόχρονα σας δηλώνουμε ότι η εντολέας μας επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός της, έναντι του ίδιου του οδηγού αλλά και του ΟΑΣΘ».

 

 

By