Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ραχόι: Βγήκαμε από την ύφεση, όχι από την κρίση

«Η συνταγή που εφαρμόζουμε έχει αποτέλεσμα»

fosphotos.com | EUROPEAN UNION
fosphotos.com | EUROPEAN UNION

«H Ισπανία βγήκε από την ύφεση, αλλά όχι και από την κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι «ο στόχος τώρα είναι να πετύχουμε μία δυναμική ανάκαμψη, η οποία θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης».

O κ. Ραχόι δήλωσε πως ελπίζει ότι η χαλάρωση της κρίσης στην Ευρωζώνη δεν θα σταματήσει την κίνηση προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής ενοποίησής της – μία διαδικασία που θα βοηθούσε χώρες όπως η Ισπανία, καθώς η οικονομική ισχύς της Ευρωζώνης συνολικά θα δημιουργούσε ένα δίχτυ ασφαλείας για τις τράπεζες της.

Ο συντηρητικός Ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του σε μία Ευρώπη η οποία θα προχωρήσει σε ακόμη στενότερη ολοκλήρωση στο τηλεφώνημα που έκανε χθες στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να τη συγχαρεί για τη «θαυμάσια», όπως τη χαρακτήρισε, νίκη της στις εθνικές εκλογές της Κυριακής. Ορισμένα στελέχη στο κόμμα της κ. Μέρκελ και σε άλλα κόμματα, που μπορεί να ενταχθούν στον κυβερνητικό συνασπισμό της, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ευρωπαϊκή «τραπεζική ένωση», αλλά ο κ. Ραχόι δήλωσε ότι είναι «εύλογα ικανοποιημένος» ότι το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει, αν και βραδύτερα απ” ότι ο ίδιος θα ήθελε.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συνταγή που εφαρμόζει έχει αποτελέσματα και «τα πράγματα βρίσκονται σε καλό δρόμο», προσθέτοντας: «Το κόστος εργασίας έχει μειωθεί, οι εξαγωγές αυξάνονται και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που είχε φθάσει στο 10% του ΑΕΠ, έγινε πλεονασματικό». Ο κ. Ραχόι παραδέχθηκε ότι η πραγματική ανάκαμψη θα έρθει όταν οι Ισπανοί αρχίσουν να ξοδεύουν περισσότερο, οι τιμές των ακινήτων πιάσουν πάτο και το εξωτερικό χρέος της χώρας σταθεροποιηθεί.

Σημείωσε, όμως, ότι η καταναλωτική δαπάνη σταθεροποιήθηκε τους δύο τελευταίους μήνες μετά τη συνεχή υποχώρησή της από την αρχή της κρίσης. Για το ισπανικό τραπεζικό σύστημα, δήλωσε ότι «είναι πιο διαφανές, πιο φερέγγυο και καλύτερα κεφαλαιοποιημένο» από πέρυσι, όταν η Ισπανία πήρε ένα δάνειο για τη διάσωσή του ύψους 41,3 δις. ευρώ από την ΕΕ. «Αν με ρωτάτε σήμερα, θα έλεγα ότι η Ισπανία δεν θα χρειασθεί να επεκτείνει το (πρόγραμμα διάσωσης) στο 2014», δήλωσε ο κ. Ραχόι.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By