Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ρεν: Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ροή πιστώσεων προς το Νότο

«Η ανάκαμψη των τραπεζικών πιστώσεων πρέπει να ενισχυθεί με πολιτικές»

fosphotos.com
fosphotos.com

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα, ώστε να υπάρξει ροή πιστώσεων στην Ισπανία και τις άλλες χώρες του Νότου, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansion.

Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ισπανίας βελτιώνονται «συγκρατημένα» και ότι αναμένεται μία σταδιακή ανάκαμψη των (τραπεζικών) πιστώσεων, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να υποστηριχθεί με πολιτικές. «Αναφέρομαι στην τραπεζική ένωση, η οποία θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς και σε ενδεχόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να ενισχυθούν τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε ο Επίτροπος.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ρεν σημείωσε: «Ζητώ από τα κράτη μέλη να λάβουν μία ισχυρή και συνεκτική θέση υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας για να ξεφύγουν από τη χειρότερη στενωπό για την οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, όπου οι πιστωτικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες». Ο Επίτροπος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει αυτή η πρωτοβουλία, ενώ επανέλαβε ότι η Ισπανία είναι πιθανό να μη χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια για τον τραπεζικό τομέας της μετά το πρόγραμμα στήριξης ύψους 41 δισ. ευρώ που έλαβε πέρυσι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ισπανικές τράπεζες, τόνισε, είναι η οικονομική κατάσταση, αν και πρόσθεσε ότι εφόσον αυτή εξελιχθεί θετικά, όπως αναμένει η ισπανική κυβέρνηση, δεν θα υπάρξει ανάγκη δραματικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της χώρας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By