Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ρεν: Θετικός ο ρόλος της τρόικας στην Ελλάδα

«Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων» τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών

xountis

Κάλυψη στην τρόικα παρείχε ο Όλι Ρεν, σε απάντηση του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, σχετικά με το ρόλο του κλιμακίου των δανειστών στην Αθήνα.

Ο ευρωβουλευτής ζητούσε από την Κομισιόν να απαντήσει κατά πόσο «εκφράζονται σήμερα απόψεις, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η συμμετοχή του ΔΝΤ στη λήψη αποφάσεων οργάνων της ΕΕ, είναι αρνητική για την πορεία της ΕΕ και πρέπει πλέον να παύσει».

Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Χουντή, ο Επίτροπος σημειώνει πως η χρηματοδοτική συνδρομή στα κράτη μέλη τη ΕΕ χρηματοδοτήθηκε από διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης για κάθε πρόγραμμα. Συνεπώς, η διαδικασία λήψης αποφάσεων διέφερε ανάλογα με τον μηχανισμό χρηματοδότησης που χρησιμοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν η Ελλάδα επωφελήθηκε από κονδύλια τα οποία διοχετεύθηκαν μέσω της Δανειακής Διευκόλυνσης για την Ελλάδα/του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και οι τελικές αποφάσεις χρηματοδότησης λήφθηκαν στο Eurogroup.

«Το ΔΝΤ δεν διαθέτει κανέναν επίσημο ρόλο στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων της ΕΕ ή της ζώνης του ευρώ και τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ έχουν εξουσία χορήγησης χρηματοδοτικής βοήθειας σε μία χώρα. Η συνεργασία στο πλαίσιο της τρόικας έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο για τον σκοπό αυτό. Οι ρυθμίσεις της τρόικας λειτουργούν ικανοποιητικά και πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για το άμεσο μέλλον»υπογραμμίζεται στην απάντηση του Επιτρόπου Ρεν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By