Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ρεν: Χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής

Την ανάγκη να τονωθεί η ανάπτυξη, προκρίνει ο Ευρωπαίος επίτροπος νομισματικών υποθέσεων.

fosphotos.com
fosphotos.com

«Στην αρχική φάση της κρίσης ήταν αναγκαίο να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, επειδή αυτή αμφισβητείται ριζικά από τις δυνάμεις των αγορών. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Χρειαζόταν αποφασιστική δράση», δήλωσε ο Όλι Ρεν στο Reuters υπογραμμίζοντας πως τώρα η Ευρωζώνη θα επιβραδύνει τη διαδικασία μείωσης των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων, για να βοηθήσει την τόνωση της ανάπτυξης.

Ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν σημείωσε πως το 2010 όταν οι αγορές άρχισαν να αρνούνται τη χρηματοδότηση με βιώσιμα επιτόκια σε κάποιες από τις χώρες της ευρωζώνης δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να μειωθούν  απότομα οι δαπάνες και ο δανεισμός.   «Τώρα, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας βραχυπρόθεσμα, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μία ηπιότερη διαδρομή δημοσιονομικής προσαρμογής μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ο Ολι Ρεν στη συνέντευξη του τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι πλέον πιο επιθετικές από την Ευρώπη όσον αφορά τη μείωση των ελλειμμάτων. «Είμαι κάπως εμβρόντητος από την αντίληψη για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη», είπε  αναφέροντας τα στοιχεία για τη μείωση των ελλειμμάτων ως ένδειξη ότι η Ευρώπη έχει λάβει ήδη αποφάσεις για να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα μείωσης των ελλειμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 3,5% του ΑΕΠ το 2012 από 4,2% το 2011. Φέτος, το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ.

By