Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Μύθος ο χορός του Ζαλόγγου» λέει η Ρεπούση

Μουρούτης: «Ανοησίες ιστορικών της αποδομητικής σχολής» – Άγρια κόντρα για τη νέα άποψη της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ

repousiΣφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις της κυρίας Ρεπούση, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, όπου σε ερώτηση για το χορό του Ζαλόγγου απάντησε ότι «κάθε λαός δημιουργεί εθνικούς μύθους».
Σε ανάρτηση του στο twitter ο Γιώργος Μουρούτης, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, σχολίασε ότι «πριν εκστομίσουν τις ανοησίες τους οι «ιστορικοί» της αποδομητικής σχολής, καλό θα ήταν να ανατρέξουν στις πηγές για τον «μύθο του Ζαλόγγου»».

Για το βιβλίο της ιστορίας και τον «συνωστισμό», η Μαρία Ρεπούση είπε ότι «υπήρξε μεγάλη εκμετάλλευση . Ακόμα φέρνουν στην επιφάνεια βιβλίο που έγραψα και η λέξη συνωστίζονται διορθώθηκε αμέσως. Ήταν ένα πάρα πολύ καλό σχολικό βιβλίο, είχε μια ατυχή έκφραση, διορθώθηκε αμέσως. Δεν υπήρχε η λέξη »συνωστισμός» υπήρχε το ρήμα στην περιγραφή μιας αθρόας προσέλευσης. Εμείς αμέσως είπαμε πως δεν είναι σωστή η λέξη συνωστισμός επειδή προσβάλλει τις μνήμες ανθρώπων. Δεν θέλαμε να πούμε ότι στη Σμύρνη έγινε συνωστισμός» και πρόσθεσε ότι «γενικότερη τάση της ιστορίας είναι να μαθαίνουμε από το παρελθόν για να προσπαθήσουμε να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας. Πιο πάνω είναι το να μπορεί κανείς να διαβάζει ιστορικά τα πράγματα, να μη στέκεται σε μια αλήθεια αλλά να βλέπει και τις άλλες αλήθειες».

Για τη δήλωση του Γ. Αμοιρίδη «σηκώνω τα χέρια ψηλά για την κα Ρεπούση», η κα Ρεπούση απάντησε ότι «τον κ. Αμοιρίδη τον εκτιμώ και τον συμπαθώ, τον γνώρισα τελευταία. Του αναγνωρίζω το δικαίωμα να έχει τις δικές του απόψεις, να μου το αναγνωρίσει και εκείνος».

Στιγμιότυπο 2013-05-30, 9.23.03 μ.μ.

By