Η συνταγή της εβδομάδας
Το ριζότο είναι ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα της ιταλικής κουζίνας. Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της συνταγής είναι ότι μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τα περισσότερα είδη λαχανικών, θαλασσινών, κρέατος, οσπρίων και φυσικά διαφορετικές ποικιλίες κρασιών ανάλογα με τα υλικά. Για αυτούς τους λόγους το ριζότο είναι ένα πιάτο για όλο το χρόνο, ακολουθώντας τις γεύσεις και βάζοντας υλικά εποχής της αρεσκείας σας.
Αυτή η συνταγή έχει εκλεπτυσμένη γεύση και είναι εύκολο να προσαρμοστεί στα γούστα των χορτοφάγων, αλλά και αυτών που προτιμούν το κρέας. Για ένα αξεπέραστο πιάτο συνιστάται γαρνιτούρα από πικροράδικο και καρύδια. Δίνει 4 μερίδες.
Υλικά
300 γραμ. ρύζι καρναρόλι
150 γραμ. αχλάδια Αμπάτε Φέτελ(μακρόστενα)
120 γραμ. τυρί γκοργκοτζόλα
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 κρεμμύδι
Παρθένο ελαιόλαδο
40 γραμ. προσούτο
500 ml ξηρό λευκό κρασί
Προετοιμασία
Κόβετε το κρεμμύδι και τσιγαρίζετε με το ελαιόλαδο στο τηγάνι μέχρι να πάρει καφέ χρώμα. Μετά προσθέτετε το ρύζι και το αφήνετε να ψηθεί. Σιγοβράζετε με το κρασί έως ότου εξατμιστεί. Ύστερα προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών που έχετε ήδη ζεστάνει, συνεχίζετε ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα μέχρι να ετοιμαστεί. Παράλληλα κόβετε το προσούτο και το ψήνετε σε ένα τηγάνι.
Κόβετε τα αχλάδια σε κυβάκια και ρίχνετε μέσα στο ρύζι μαζί με το τυρί. Είναι σημαντικό να το αφήσετε λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
Στο τέλος προσθέτετε το τραγανό προσούτο στη κορυφή του πιάτου. Για να απογειωθεί η γεύση γαρνίρετε με πικροράδικο και ψημένα καρύδια.