Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ριζότο με γκοργκοτζόλα, αχλάδια και προσούτο

Η συνταγή της εβδομάδας

risottoAΤο  ριζότο  είναι  ένα  από  τα  πιο  νόστιμα  πιάτα  της  ιταλικής  κουζίνας.  Ένα  από  τα  πλεονεκτήματα  αυτής  της  συνταγής  είναι  ότι  μπορεί  κάποιος  να  χρησιμοποιήσει  τα  περισσότερα  είδη  λαχανικών,  θαλασσινών,  κρέατος,  οσπρίων  και  φυσικά  διαφορετικές  ποικιλίες  κρασιών  ανάλογα  με  τα  υλικά.  Για  αυτούς  τους  λόγους  το  ριζότο  είναι  ένα  πιάτο  για  όλο  το  χρόνο, ακολουθώντας  τις  γεύσεις  και  βάζοντας  υλικά  εποχής  της  αρεσκείας  σας.

Αυτή  η  συνταγή  έχει  εκλεπτυσμένη γεύση  και  είναι  εύκολο  να  προσαρμοστεί  στα  γούστα  των  χορτοφάγων,  αλλά  και  αυτών  που  προτιμούν  το  κρέας.  Για  ένα  αξεπέραστο  πιάτο συνιστάται  γαρνιτούρα  από  πικροράδικο  και  καρύδια.  Δίνει  4  μερίδες.

Υλικά

300 γραμ.  ρύζι  καρναρόλι

150 γραμ.  αχλάδια  Αμπάτε  Φέτελ(μακρόστενα)

120 γραμ.  τυρί  γκοργκοτζόλα

1       λίτρο  ζωμό  λαχανικών

1       κρεμμύδι

Παρθένο  ελαιόλαδο

40  γραμ.  προσούτο

500 ml  ξηρό  λευκό  κρασί

Προετοιμασία

Κόβετε  το  κρεμμύδι  και  τσιγαρίζετε  με  το  ελαιόλαδο  στο  τηγάνι  μέχρι  να  πάρει  καφέ  χρώμα.  Μετά  προσθέτετε  το  ρύζι  και  το  αφήνετε  να  ψηθεί.  Σιγοβράζετε  με  το  κρασί  έως  ότου  εξατμιστεί.  Ύστερα  προσθέτετε  τον  ζωμό  λαχανικών  που  έχετε  ήδη  ζεστάνει,  συνεχίζετε  ανακατεύοντας  ανά  τακτά  διαστήματα  μέχρι   να  ετοιμαστεί.  Παράλληλα  κόβετε  το  προσούτο και  το  ψήνετε  σε  ένα  τηγάνι.

Κόβετε  τα αχλάδια  σε  κυβάκια  και  ρίχνετε  μέσα  στο  ρύζι  μαζί  με  το  τυρί. Είναι  σημαντικό  να  το  αφήσετε  λίγα  λεπτά  σε  χαμηλή  φωτιά  μέχρι  να  αποκτήσει  κρεμώδη  υφή.

Στο  τέλος  προσθέτετε  το  τραγανό  προσούτο  στη  κορυφή  του  πιάτου.  Για  να απογειωθεί  η  γεύση  γαρνίρετε  με  πικροράδικο  και  ψημένα  καρύδια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By