Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ρομπάι: Απαράδεκτα τα σχόλια της Νούλαντ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για τα προσβλητικά σχόλια που έκανε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

noulant

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτα» τα προσβλητικά σχόλια που έκανε η βοηθός αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στάση της απέναντι στην ουκρανική κρίση.

Σε μια τηλεφωνική συνομιλία της που είχε για το θέμα της Ουκρανίας και το ρόλο των Βρυξελλών, η Νούλαντ φέρεται να είπε στον συνομιλητή της- πιθανότατα τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Κίεβο- «να πάει να πνιγεί η ΕΕ».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει «απολύτως απαράδεκτη» αυτή τη δήλωση, όμως η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία ρωτήθηκε την Παρασκευή, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο Βαν Ρομπάι, μιλώντας στο βελγικό τηλεοπτικό κανάλι Canvas είπε ότι οι δηλώσεις της Νούλαντ «είναι απαράδεκτες από την πλευρά ενός εταίρου» και έκρινε ότι η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να αφήσει τους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση στο πρόβλημα της Ουκρανίας. «Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν το πιο λογικό. Όσο περισσότεροι μεσολαβητές υπάρχουν, τόσο πιο σύνθετο γίνεται ένα πρόβλημα. Αν υπάρχει ένας μεσολαβητής που μπορεί να κάνει καλή δουλειά, αυτός είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση«, τόνισε.

πηγή: ΑΜΠΕ

By