Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ρομπάι: «Δύο φορές φοβήθηκα ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ»

«Μην πετάτε τις θυσίες που έχουν γίνει»

van rompai

Δύο φορές φοβήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ: Όταν ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε στις Κάννες δημοψήφισμα και στις διπλές εκλογές του 2012.

Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος στην διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του «Η Ευρώπη στη θύελλα» στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

va

«Ήταν μια αποφασιστική στιγμή η απόφαση της τραπεζικής ένωσης μετά τις εκλογές» ανέφερε και εξήγησε ότι «απαντώντας ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Ελλάδα δεν κινδύνευσε, όμως απαντώντας προσωπικά δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι στις Κάννες φοβήθηκα».

Μάλιστα σχολίασε πως στη σύνοδο Κορυφής των Καννών «ήταν μια απαίσια κατάσταση».

van rompai

Ο Ρομπάι παραδέχθηκε ακόμη ότι εξεπλάγη από το μέγεθος και το εύρος της κρίσης, δείχνοντας ότι η Ε.Ε ήταν απροετοίμαστη ουσιαστικά. Σε ερώτηση για το αν η Ε.Ε ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια χρεοκοπία το 2010, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε ότι τότε έλειπε η θεσμική υποδομή, καθώς αυτοί που δημιούργησαν το ευρώ δεν θεώρησαν πως μια χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η πραγματική κρίση της ευρωζώνης έχει περάσει ανεπιστρεπτί». Ο Βαν Ρομπάι απέφυγε διπλωματικά να απαντήσει τι θα γίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και ζητήσει νέα διαπραγμάτευση από τους δανειστές καταφεύγοντας στο κλισέ ότι δεν απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις.

van rompai

Εξέφρασε την ελπίδα να έχουν όλοι κατά νου ότι η Ελλάδα έκανε μια τεράστια προσπάθεια να παραμείνει στην ευρωζώνη και ζήτησε να μην «χαραμιστεί» στέλνοντας το μήνυμα: «Μην πετάτε τις θυσίες που έχουν γίνει».

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Σιούφας, Σταύρος Δήμας, Μαριέττα Γιαννάκου, Γιώργος Κουμουτσάκος και Φίλλιπος Σαχινίδης.

By