Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ροτ: «Το ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον δεν είναι αποζημίωση ή υποκατάστατο»

Μιλώντας για το αν η Γερμανία επιθυμεί να παρακάμψει την καταβολή αποζημιώσεων

ellada germania2

Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, διευκρίνισε ότι το ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, που ιδρύθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση και υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, δεν είναι «ούτε αποζημίωση ούτε υποκατάσταστο κάποιου είδους», αναφερόμενος στις επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί για το αν η Γερμανία επιθυμεί να παρακάμψει μέσω αυτού και του ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας την καταβολή αποζημιώσεων.

Επιπλέον, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το Ταμείο έχει ως σκοπό την επεξεργασία της ιστορίας των ελληνογερμανικών σχέσεων, ιδίως κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται η δήλωση της Έλκε Φέρνερ, υφυπουργού Οικογένειας, Ηλικιωμένων Ατόμων, Γυναικών και Νεολαίας, όπου υπάγεται το Ίδρυμα Νεολαίας: «Όπως με την Πολωνία και τη Γαλλία, το γερμανοελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας πρέπει να είναι ένας ανεξάρτητος φορέας. Ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, ούτε κόκκινα ούτε μαύρα». Η κ. Φέρνερ εκφράζει την ελπίδα της ότι ο νέος θεσμός θα είναι αποδεκτός και «από μία κυβέρνηση του αριστερού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ».

By